Categorieën
Commentaar Politiek Sneek Súdwest Verkeer Vervoer

Burgemeester Jannewietske de Vries legt eerste ontwikkeling autoluwe proef Sneker binnenstad verkeerd uit

Op maandag 22 januari 2024 beweert PvdA-burgemeester Jannewietske de Vries in een programma van Omroep Súdwest dat de binnenstad van Sneek aantrekkelijker moet worden door middel van een autoluw verkeersplan.

De Vries geeft in de uitzending jammer genoeg wel een vertekend beeld van de eerste resultaten van de autoluwe pilot die op dinsdag 2 januari van start ging. Ze zegt op de regionale tv-zender:

‘Veranderen is best wel moeilijk. Zeker, die eerste weken moeten mensen zich aanpassen en nieuwe routes ontdekken. En, wij zien al dat dat beter gaat. Dus zo langzamerhand leren mensen die routes ook.’

Hoge verkeersintensiteit richting kruispunt Goeman Borgesiuslaan vanaf Worp Tjaardastraat en Station Noord. © BREKT.NL

De burgemeester blijkt niet op de hoogte van het drukke autoverkeer op de Worp Tjaardastraat (Noorderhoek), Goeman Borgesiuslaan (Noordoosthoek) en Berkenlaan (Bomenbuurt) en in het Sperkhem. Deze verhoogde verkeersintensiteit is de eerste week van de autoluwe pilot meteen al duidelijk en via allerlei kanalen kan burgemeester De Vries voor de tv-uitzending van maandag 22 januari daarvan op de hoogte zijn.

Ook zegt De Vries: ‘We zijn Sneek aan het oppoetsen met zijn allen.’ Dat mag een goedbedoeld uitgangspunt zijn, maar door de malaise van de autoluwe pilot verliest Sneek in een tamelijk snel tempo aanzien. Daar komt nog bij dat in de binnenstad sedert een langere periode enkele tientallen panden leeg staan.

Verval aan de Kruizebroederstraat. © Jeroen van der Kallen

Daarnaast wil het college de binnenstad veiliger maken, aldus de burgemeester. Dan wordt het hoogtijd dat De Vries erop toe gaat zien dat het fiets- en brommerverbod op de Oosterdijk wordt gehandhaafd, want dat wordt dagelijks door vele tientallen personen overtreden. Dit is een doorn in het oog van winkelend publiek en ondernemers van deze prominente winkelstraat.

Er is werk aan de winkel voor burgemeester Jannewietske de Vries!

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:

Uitzending Omroep Súdwest van maandag 22 januari 2024, te bekijken via:
https://www.youtube.com/watch?v=bFWSWhAKZbI&t=1783s

Eerder verscheen: