Categorieën
Columns Politiek

VERKIEZINGSTOURNEE 2023: 14. HABTAMU DE HOOP, GL-PVDA

Habtamu de Hoop uit Wommels staat twaalfde op de lijst van GL-PvdA. Hij legt tijdens de verkiezingscampagne met name de nadruk op het optimaliseren van het openbaar vervoer. In 2021 kwam De Hoop voor de PvdA in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij voor de sociaaldemocraten raadslid in Súdwest-Fryslân.

GL-PvdA pleit voor een openbaar vervoerskaart van 49 euro, waarmee in de trein, tram, metro en bus gereisd kan worden. De Hoop: ‘Om te beginnen zal het 49-euroticket alleen geldig zijn tijdens de daluren. Daarmee spreid je ook de spitsdrukte over een hele dag.’ En: ‘Bovenop het Nederland-ticket, ook wel klimaatticket genoemd, willen wij nog eens fors investeren in de aanleg van OV-, fiets- en wandelpaden. Daar trekken we 1,7 miljard euro per jaar voor uit.’ (bron: https://www.ovpro.nl/metro/2023/11/20/gl-pvda-wil-17-miljard-per-jaar-extra-voor-ov-allerrijksten-betalen-mee/?gdpr=accept)

GroenLinks-Pvda

De meerkeuzevragen gericht aan De Hoop gaan over zijn inzet voor het openbaar vervoer en het arbeidsethos gedurende het raadslidmaatschap in Súdwest-Fryslân (2017-2021).

(1) In welke mate zijn de uitspraken van GL-PvdA-er De Hoop over het openbaar vervoer terecht?
a: Zeer terecht, want De Hoop ziet meer dan andere politici de noodzaak van buslijnen op het platteland.
b: Meer dan terecht, en dat reisticket voor 49 euro is daar het juiste voorbeeld van.
c: Min of meer terecht. Daarbij dient te worden aangetekend dat De Hoops uitgangspunten financieel nog beter moeten worden doorberekend.
d: Volledig terecht. De plannen van De Hoop dienen te worden meegenomen in de aanstaande kabinetsformatie.

(2) Het arbeidsethos van De Hoop als PvdA-raadslid in Súdwest-Fryslân tussen november 2017 en maart 2021 liet te wensen over. Hij toonde dus een gebrek aan inzet. Door hoeveel politieke partijen is dat aan mij, als regionaal verslaggever, gemeld?
a: zes partijen
b: zeven partijen
c. acht partijen
d. negen partijen

Wiebe Dooper

Eerder verscheen:

https://www.brekt.nl/verkiezingstournee-2023-1-cdk-arno-brok-vvd-lid/

https://www.brekt.nl/verkiezingstournee-2023-5-geert-wilders-pvv/

https://www.brekt.nl/verkiezingstournee-2023-7-mirjam-bikker-christenunie/