Categorieën
Columns Politiek

VERKIEZINGSTOURNEE 2023: 10. LILIAN MARIJNISSEN, SP

Lilian Marijnissen volgde in december 2017 Emile Roemer op als politiek leider van de SP. Ook is ze de dochter van Jan Marijnissen, die als voorman de partij landelijk bekendmaakte en een serieus gezicht gaf.

Opvallend is dat de SP niet overtuigt in de peilingen, terwijl lijsttrekker Lilian Marijnissen zich goed presenteert en de partij zich kenmerkt met een zeer solide sociaal-maatschappelijk program. Ook loopt de SP in Fryslân voorop met het behoud van de ziekenhuizen Antonius in Sneek en Tjongerschans in Heerenveen.

De inzet van SP Fryslân voor behoud Antonius en Tjongerschans.

Het volgende citaat toont aan dat de SP voor een pragmatische invulling van het socialisme kiest:

Voor ons is socialisme geen blauwdruk, die volstaat met de belofte dat het vanzelf beter zal worden. Ons socialisme is gebaseerd op concrete analyses en praktische ervaringen. Het biedt perspectief voor de toekomst én heeft betekenis hier en nu. Daarbij laten wij ons steeds leiden door de menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Deze waarden hebben zich door de geschiedenis heen ontwikkeld en zijn nog altijd onmisbaar voor de vooruitgang en voor de beschaving.

De meerkeuzevragen met betrekking tot lijsttrekker Lilian Marijnissen gaan over de relatie tussen peilingen en media. Daarnaast komt de kans op regeringsdeelname aan bod. Er kunnen meerdere antwoorden goed zijn.

(1) In hoeverre is het lage zetelaantal van de SP in de peilingen gerelateerd aan de berichtgeving in de media?
a: Lijsttrekker Marijnissen scoort slecht tot matig, omdat ze te weinig gebruik maakt van populaire oneliners in de publieke opinie.
b: De SP heeft sociaal-maatschappelijk gezien een sterk program, maar het resterende gedachtengoed is voor media oninteressant.
c: De NOS, NU.nl, de Volkskrant, NRC, De Telegraaf en de regionale dagbladen zetten doelbewust de SP minder in de kolommen, omdat ze nieuws over GL-PvdA prefereren.
d: Het pragmatisch geïnterpreteerde socialisme van de SP valt minder in de smaak bij de gevestigde media die bij voorkeur links-liberaal gedachtengoed publiceren.

(2) Kan lijsttrekker Marijnissen zich opmaken voor het ministerschap?
a: De kans dat ze minister wordt is aanzienlijk, omdat de SP een aanstaand centrumrechts kabinet een herkenbaar sociaal gezicht geeft.
b: De aanwezigheid van de SP in een aanstaand kabinet is onontkoombaar. Naast Marijnissen maakt ook Renske Leijten kans als bewindsvrouw.
c: De SP is vanwege een vroegere maoïstische achtergrond veroordeeld tot een eeuwige rol in de oppositie.
d: Er valt geen zinnig woord over te zeggen.

Wiebe Dooper

Eerder verscheen: