Categorieën
Columns Godsdienst Politiek

VERKIEZINGSTOURNEE 2023: 7. MIRJAM BIKKER, CHRISTENUNIE

Mirjam Bikker is de debuterende lijsttrekker voor de ChristenUnie. ‘Ik geloof in een samenleving waar we omzien naar elkaar. Waar je elkaar helpt en daar ook de tijd voor hebt. Vanuit ons geloof, gericht op de ander. Met al deze prachtige kandidaten gaan we daar werk van maken. Dat is #teamCU’, aldus Bikker.

De ChristenUnie maakte deel uit van de kabinetten Rutte III en IV – in deze laatste nog demissionair aanwezig -. Momenteel staat de partij er niet denderend voor in de peilingen. Niettemin spreekt uit bovenstaande bewoordingen van Bikker een optimistisch geluid.

De opgestelde meerkeuzevragen gaan over eventuele regeringsdeelname van de ChristenUnie en een bijzondere kwestie van Piet Adema uit 2007, toen de huidige demissionaire landbouwminister aantrad als gedeputeerde in Fryslân.

(1) Stuurt lijsttrekker Bikker aan op regeringsdeelname van de ChristenUnie?
a: Zonder meer, want de ChristenUnie is inmiddels aan het pluche gewend en wil programpunten blijven verzilveren, zoals met het asieldossier.
b: Vrijwel zeker. En Bikker gaat in ieder geval meer de nadruk leggen op noodzakelijke zondagsrust.
c: Dat valt nog te bezien, want gezien het debacle van de ChristenUnie in Rutte IV kiest Bikker voor een toekomstige rol in de oppositie.
d: Beslist niet, want Pieter Omtzigt, de komende winnaar van de verkiezingen, vindt dat de ChristenUnie teveel naar links is afgedwaald.

LC-artikel van 8 mei 2007 waarin staat dat Piet Adema, lid van de ChristenUnie, personeelsleden telefonisch afluisterde.

Toen Piet Adema in 2007 aantrad als gedeputeerde in Fryslân, stelde de rechter vast dat ‘hij telefoongesprekken met personeelsleden op de band had opgenomen, zonder dat zij daarvan op de hoogte waren. De rechter vond dit verwijtbaar’, aldus LC van 8 mei 2007.

(2) Weet lijsttrekker Bikker dat partijgenoot Piet Adema in een eerder stadium personeel telefonisch afluisterde?
a: Ja, maar dat houdt Bikker net als andere partijgenoten onder de pet.
b. Bikker heeft er slechts van vernomen in het geruchtencircuit.
c: Doordat voormalig LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam en zijn opvolger Maarten Pennewaard het artikel over het afluisteren niet durfden/durven te herhalen, weet Bikker nergens van.
d: Als Bikker de afluisterpraktijken van Adema komt te weten, gaat ze intern maatregelen tegen hem nemen en wordt hij mogelijk geroyeerd als lid van de ChristenUnie.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.christenunie.nl/kandidaat https://www.dekrantvantoen.nl/vw/article.do?v2=true&id=LC-20070508-ZU01017005&vw=org&lm=piet%2Cadema%2Cdracht%2Cfamitec%2CLC
https://www.dekrantvantoen.nl/vw/article.do?v2=true&id=LC-20070531-ST01015001&vw=org&lm=piet%2Cadema%2Cchristenunie%2Cgedeputeerd%2CLC%2CBNH%2C0

Eerder verscheen:

https://www.brekt.nl/verkiezingstournee-2023-1-cdk-arno-brok-vvd-lid/

https://www.brekt.nl/verkiezingstournee-2023-3-d66-lijsttrekker-rob-jetten/