Categorieën
Columns Politiek

VERKIEZINGSTOURNEE 2023: 9. THIERRY BAUDET, FVD

Thierry Baudet, lijsttrekker van Forum voor Democratie, is een rare snoeshaan in de Nederlandse politiek. Toen de partij zegevierde met de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019, verkreeg FVD 12 zetels in de Eerste Kamer en stond een doorbraak voor de deur. Die bleef echter uit door – onder meer – interne ruzies en aanwijzingen over antisemitische geluiden van Baudet, waardoor gekozen senatoren, Statenleden en Tweede Kamerleden FVD verlieten. Later volgde nog zijn heldenverering voor Poetin, hetgeen eveneens niet in de smaak viel.

Op de verkiezingsavond van 20 maart 2019 baarde Baudet direct opzien met een speech waarin hij begrippen hanteerde als De uil van Minerva, oikofobie en boreale wereld. Hij gaf aan over een merkwaardige denkrichting te beschikken.

Baudet: ‘Ons land maakt deel uit van die beschavingsfamilie. Maar net als al die landen van onze boreale wereld, worden we kapotgemaakt door mensen die ons juist zouden moeten beschermen.

De reactie van Jan Kuitenbrouwer, columnist van Follow The Money en Onze Taal in 2019, luidde daarop: ‘Letterlijk betekent boreaal: noordelijk. Naar Boreas, de Griekse god van de noordenwind. Baudet wil terug naar een boreale wereld. Dat is een beeld van een Europa vóór de grote immigratiestromen. Mussolini gebruikte de term ook.’

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 scoorde FVD 8 zetels, waar er nu nog 5 van over zijn: een aantal dat de partij ook in recente peilingen haalt.

De meerkeuzevragen ten aanzien FVD-lijsttrekker Baudet gaan over een eventuele score die zijn partij haalt bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen en zijn politieke profiel. Bij vraag 2 zijn meerdere antwoorden mogelijk.

(1) In hoeverre gaat FVD op 22 november voor een verrassing zorgen?
a: FVD komt uit op 5 zetels en daarmee mag Baudet zijn handen dichtknijpen.
b: FVD scoort onverwacht rond de 10 zetels en dat is een opzienbarend resultaat.
c: Het wordt een verrassing in negatieve zin, want FVD daalt naar 3 zetels.
d: FVD behaalt slechts 1 Kamerzetel.

(2) Hoe is het politieke profiel van Thierry Baudet te omschrijven?
a: Hij is een narcistische politicus, die teveel on-Nederlandse trekken vertoont en daardoor niet meer bij een groot publiek in de smaak valt.
b: De opportunist Baudet staat door het ontbreken van zelfkritiek buiten de politieke werkelijkheid.
c: Baudet dient geplaatst te worden in de wereld van de romantiek, waarin intuïtie, emotie en spontaniteit zeer belangrijk zijn. Daarom stelt romanticus Baudet het niet direct zintuigelijk waarnemen boven rationele kennis.
d: Baudet heeft intellectueel talent, maar laat dat overschaduwen door een nogal conservatieve opstelling en weinig verheffende populistische uitlatingen.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://niw.nl/brandstichter-baudet/

https://nos.nl/artikel/2277077-de-uil-van-minerva-en-oikofobie-wat-zei-baudet-nou-eigenlijk

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4650251/de-speech-van-baudet-forum-voor-democratie-5-opmerkelijke

Eerder verscheen: