Categorieën
Columns Politiek

VERKIEZINGSTOURNEE 2023: 6. PIETER OMTZIGT, NSC

Pieter Omtzigt, lijsttrekker NSC, is de hoofdpersoon in de verkiezingscampagne. Wekenlang kijkt het polderland uit naar zijn kandidaat-Kamerleden, het programma en het antwoord op de vraag: gaat hij al dan niet voor het premierschap?

Ook is het geregeld aftasten als de koplopers: NSC, VVD en GL-PvdA de ene keer overeenkomsten zoeken, dan weer verschillen en tussendoor even kritiek leveren. En bij iedere gelegenheid blijft Omtzigt rustig de inhoud benadrukken.

De opgestelde meerkeuzevragen gaan over het mogelijk premierschap van Omtzigt en speculaties over de coalitievorming. Er kunnen meerdere antwoordmogelijkheden juist zijn.

(1) Pieter Omtzigt heeft het premierschap in zicht. Maar wat zijn de mogelijkheden?
a: Omtzigt heeft terecht laten blijken dat de premier niet wordt gekozen en daarom geeft hij geen helderheid.
b: Hij heeft medegedeeld een positie als NSC-fractievoorzitter te ambiëren.
c: Omtzigt houdt een kleine deur open om toch minister-president te worden. Hier komt hij mee op de proppen tijdens een geschikt moment in de formatie.
d: Nadat beoogd NSC-premier Hein Pieper van het toneel verdween, kwam Omtzigt in beeld en sloeg direct twijfel toe. Daarom wordt achter de schermen naarstig naar een geschikte premierskandidaat gezocht.

(2) Omtzigt pleit voor een minderheidskabinet van centrumrechtse signatuur. Welke mogelijkheden doen zich allemaal voor?
a: NSC is een licht verrechtst CDA en zoekt daarom politieke verbintenis met BBB, VVD, JA21 en SGP op de rechterflank.
b: NSC staat sociaal links en cultureel rechts op de politieke kaart. Daarom valt samenwerking met GL-PvdA en VVD in een coalitie niet uit te sluiten.
c: Als de VVD de grootste wordt, betrekt deze partij de PVV in de formatie en daar gaat NSC schoorvoetend mee akkoord, gevolgd door BBB.
d: NSC gaat uiteindelijk toch voor een meerderheidskabinet en betrekt ook de SP in de coalitie. Omtzigt gunt Renske Leijten, zijn politieke strijdmakker in de Toeslagenaffaire, ook een ministerspost.

Wiebe Dooper

Eerder verscheen:

https://www.brekt.nl/verkiezingstournee-2023-1-cdk-arno-brok-vvd-lid/

https://www.brekt.nl/verkiezingstournee-2023-2-cda-lijsttrekker-henri-bontenbal/

https://www.brekt.nl/verkiezingstournee-2023-3-d66-lijsttrekker-rob-jetten/

https://www.brekt.nl/verkiezingstournee-2023-5-geert-wilders-pvv/