Categorieën
Columns

GA SCHRIJVEN RUTTE

VVD-er Mark Rutte had momenteel zijn politieke nalatenschap dienen te schrijven. Jammer genoeg werkt hij als premier in het Torentje aan de Hofvijver stug door. Hij hobbelt van de ene affaire naar de andere. Momenteel ontbrandt de stikstofcrisis. Boeren zijn in paniek en bezoeken VVD-minister Van der Wal van Natuur en Stikstof thuis. Dat hoort natuurlijk niet.

Ronald Plasterk, voormalig PvdA minister en gepromoveerd bioloog, schreef eerder in De Telegraaf (21-12-2021) een helder artikel over stikstof. ‘Ons land als geheel kent geen stikstofcrisis, net zomin als onze buurlanden, waar ze er nog nooit van gehoord hebben. De stikstofuitstoot is in Nederland sinds de jaren negentig meer dan gehalveerd. De stikstofcrisis is een bestuurlijk gecreëerd probleem, en kan alleen bestuurlijk worden opgelost.’

De stikstofcrisis maakt deel uit van een grotere malaise. Allereerst is dat de landelijke politiek steeds minder gezag geniet onder de bevolking. De ondernemers uit de landbouw en veeteelt keren regeringspartijen als VVD en CDA de rug toe. Ook neemt de kloof tussen hoog opgeleiden en minder hoog opgeleiden toe. We zien dat terug op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en in de inkomensverdeling.

VVD-coryfee Hans Wiegel stelde al eens een zakenkabinet voor. Dat is een ploeg van ministers zonder politieke belangen. Graag zo snel mogelijk. Rutte kan dan met zijn memoires aan de slag.

Wiebe Dooper