Categorieën
Anekdotes Sport

KLAAS JANSMA EN THEO KOOMEN: POPULAIRE REPORTERS

In de jaren dat Klaas Jansma (1949) werkzaam is als radioverslaggever van Omrop Fryslân voor het skûtsjesilen neemt het evenement in populariteit toe. In zekere zin is het optreden van reporter Theo Koomen in het wielrennen vergelijkbaar.

Tijdens Jansma’s optreden nodigt de Rabobank gasten uit op een rondvaartboot om het SKS-skûtsjesilen van dichtbij te bekijken. De meeste genodigden, afkomstig buiten Fryslân, waarderen reporter Jansma enorm.

In zijn radioverslag wordt een lichte bries geregeld een krachtige wind genoemd. En de Gerben van Manen, het skûtsje van Heerenveen, ligt na een uitgekiend kruisrak bij Siete Meeter van Bolsward op ‘e kont. In werkelijkheid gaat het vaak om vier tot vijf scheepslengtes verschil. Het dondert niet, want Jansma’s radioverslag is evengoed een tv-verslag.

Ook is Jansma een man zonder opsmuk. Even voor de jaarlijkse feestelijke afsluiting van het SKS-skûtsjesilen op vrijdagavond in Sneek, zie ik hem zittend tegen een muur aan de Marktstraat zijn boterhammen te eten. Een diner met pommeranten blijkt niet voor hem weggelegd.

DVD uit 2004.

Theo Koomen (1929-1984), radio reporter achterop de motor tijdens de Tour de France, maakt het internationale wielrennen onder Nederlanders populairder. Het onvergetelijke hoogtepunt vormt de Touroverwinning van Joop Zoetemelk in 1980. Winnaar Zoetemelk maakt deel uit van de onverslaanbare Raleighploeg van Peter Post. En tijdens de wedstrijd is Jan Raas de onbetwiste wegkapitein.

NOS-collega Fred Racké (1938-1996) is de tv-verslaggever tijdens de Tour. Als het peloton eens afstormt op de finish, valt de verbinding van Racké weg. Hij kan wel de hulp van Koomen inschakelen, die inmiddels achter de tribunes is aangekomen en direct het tv-commentaar overneemt. Het is een sprintaankomst, waardoor hij ongezien en enthousiast Freddy Maertens uitroept tot winnaar. De gok van Koomen pakt goed uit, want Maartens wint inderdaad de sprint!

Mooie tijden.

Wiebe Dooper