Categorieën
Politiek

Fries jeugdparlement is er weer

Het Fries Jeugdparlement ging donderdag weer van start. Veertig leerlingen van vier scholen krijgen de kans om zich te gaan verdiepen in de politiek op provinciaal niveau. Leerlingen van CSG Liudger-Raai (Drachten), RSG Magister Alvinus (Sneek), Stedelijk Gymnasium (Leeuwarden) en OSG Singelland-Drachten Lyceum (Drachten) doen mee aan het FJP.

De leerlingen worden over vijf commissies verdeeld. Er is een commissie wonen in Fryslân, afval is een ontwerpfout, jongerenparticipatie, plastic in de Waddenzee en zichtbaarheid van het Fries.

De leerlingen werden donderdagochtend ontvangen door griffier Arnold Rosier. Na de opening gingen de leerlingen binnen hun commissie overleggen en in gesprek met ambtenaren. Er werd ook een mooie groepsfoto gemaakt. De leerlingen gingen ook in gesprek met Statenleden.

Vrijdag 10 juni zal er een algemene vergadering plaatsvinden en gaan de leerlingen ook debatteren. Het beste idee wordt aangenomen en uitgevoerd. Ook worden er leerlingen uitgekozen die mee mogen gaan doen aan het Model European Parliament. Ze worden gekozen op basis van verschillende kwaliteiten.