Categorieën
Columns Politiek

Verlamt PvdA-leider Edou Hamstra de fusie met GroenLinks?

PvdA Fryslân is gemotiveerd met BBB, CDA en CU een provinciale coalitie te vormen. Ook stevent de PvdA in Limburg af op collegevorming met BBB. In beide provincies staat GrienLinks/GroenLinks buitenspel. Wordt het voornemen van een landelijke fusie tussen PvdA en GroenLinks door het optreden van Edou Hamstra belemmerd?

Charda Kuipers van GrienLinks vraagt in het formatiedebat van 5 april hoe Edou Hamstra de groene toekomst van Fryslân ziet. Daarop geeft Hamstra een algemeen antwoord.

Op donderdag 6 april schrijft de NOS wat er van de groene gedachten van de PvdA resteert in een coalitie met BBB. Hamstra verwerpt die kritiek en ze stelt dat er ‘recht moet worden gedaan aan de verkiezingsuitslag’, want de PvdA is met 5 zetels de tweede partij. Ook noteert de NOS dat Hamstra een klik heeft met BBB-lijsttrekker Abel Kooistra, die ook 28 jaar is. En Hamstra verwacht ‘dat ze elkaar wel kunnen vinden’.

Edou Hamstra, leider PvdA Fryslân.

Al met al komt Hamstra tot op heden inhoudelijk niet sterk over. Er wordt bij de presentatie van het beoogde college van Gedeputeerde Staten, met daarin PvdA, meer van haar verwacht. Een eventueel zwak verhaal van Hamstra kan al dan niet direct verlammend doorwerken op de landelijke fusie met GroenLinks en de gezamenlijke senaatfractie.

Het kan Hamstra momenteel niet zijn ontgaan dat aanhangers van rood en groen in whatsapp-groepen van gedachten wisselen over het nut van PvdA-deelname aan dat Friese college. In Limburg is een vergelijkbaar debat gaande.

Hamstra’s politieke geluid is verder hoorbaar dan aan de Tweebaksmarkt.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.brekt.nl/pvda-fryslan-liever-macht-dan-inhoud/

https://nos.nl/collectie/13923/artikel/2470454-hoe-staat-het-met-de-formatie-in-de-provincies