Categorieën
Economie Media Sociaal

MEDIAZAKEN (4): ONTSLAGEN BIJ LC, DVHN EN DE LIMBURGER KUNNEN NIET UITBLIJVEN

In juni 2023 kondigde het Vlaamse Mediahuis aan dat Mediahuis Noord (Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad) en Mediahuis Limburg (De Limburger) onder Mediahuis Nederland gaan vallen.

Onlangs werd bekend dat het Friesch Dagblad zestien van de 27 journalistieke banen kwijtraakt. Gezien de ontwikkelingen vanuit het Mediahuis raken ook journalisten bij de Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden en De Limburger zonder werk. Om hoeveel banen het gaat is vooralsnog onbekend.

Volgens Mediahuis verdwijnen er geen banen ‘op een paar functies in het hogere kader na’. Maar de vakbonden, NVJ, FNV Media & Cultuur, CNV Vakmensen en De Unie, zijn daarover niet gerust. Ze hebben hun zorgen medegedeeld in een brandbrief aan topman Gert Ysebaert van Mediahuis.

Hij beweert verder dat de digitale ontwikkeling van regionale kranten in de kinderschoenen staat en dat die overgang ‘aparte technologie en vaardigheden’ vereist. Bij deze voortschrijdende digitale ontwikkeling wordt voor de samenstelling van artikelen gebruik gemaakt van artificiële of kunstmatige intelligentie. En dat betekent zonder meer verlies van journalistieke arbeidsplaatsen op de redacties van de Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden en De Limburger.

Topman Ysebaert weet drommels goed dat er ontslagen gaan vallen op de redacties, maar dat zegt hij niet hardop. Vakbonden en journalisten maken zich terecht zorgen.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.villamedia.nl/artikel/bundelen-van-van-nederlandse-bedrijfstakken-mediahuis-zorgt-voor-onrust-op-redacties

https://lc.nl/friesland/Mediahuis-bundelt-de-krachten-in-Nederland-28486067.html

Eerder verscheen:

https://www.brekt.nl/mediazaken-2-lc-helpt-friesch-dagblad-is-een-vriendendienst-zonder-betekenis/

https://www.brekt.nl/mediazaken-3-op-weg-naar-een-medium-vanuit-het-midden/