Categorieën
Anekdotes De Fryske Marren Humor Sneek

Gerard (Gaston) Wiersma over het stutten in mijnen

De reeds overleden muzikant Gerard Wiersma werd in zijn woonplaats Joure ook wel Joets genoemd. In Sneek, waar hij vroeger veel optrad, zowel solo als in combo’s, kreeg hij de artiestennaam Gaston Wiersma. Hij speelde op tweejaarlijkse feestavonden van voetbalvereniging Black Boys met Dicky van der Werf als organisator.

Ook verzorgde Wiersma de muziek van het ‘bal na’ van toneeluitvoeringen van De Fryske Krite en It Snitser Toaniel. Joop Doevendans noemde de veelgevraagde muzikant op een bepaald moment Gaston Wiersma. En dat werd zijn artiestennaam.

Na afloop van een feestavond werd eens nagezeten en vroeg de Sneeker bioscoopeigenaar Miedema naar de echt bestaande communistische sympathieën van Wiersma. ‘As ik president wurd fan Ruslaan laat ik dy oppakke’, grapte de muzikant.

‘Wat ga je dan met me doen?’, vroeg Miedema. ‘Ik set dy in de minen’, aldus Wiersma. ‘Moet ik daar voor je werken.’ ‘Nee, dat hoeft niet’, zei Wiersma. En Miedema weer: ‘Wat moet ik daar dan wel doen?’ ‘Nou, gewoan stutte’, lachte Wiersma.

WD

Genoemde personen in deze bijdrage zijn allen overleden.

Uit: Sneek in de 20ste eeuw, pag. 190. Uitgegeven in 2006.