Categorieën
Columns Media

MEDIAHUIS GROEP KLETST MAAR WAT

Een mooie kop siert op 15 juni 2023 een artikel op lc.nl over de aanstaande opheffing van Mediahuis Noord: Mediahuis, uitgever van onder meer Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad, bundelt krachten in Nederland. Daar kan het Dagblad van het Noorden aan worden toegevoegd.

Die krachtenbundeling is echter een mager begrip en is beslist niet in het voordeel van de gewone lezer die al jarenlang waarneemt dat LC, FD en DvhN steeds vaker oppervlakkiger nieuws brengen, aandacht voor evenementen toeneemt, ziektes, gezondheidszaken en lifestyleartikelen een steeds groter plaats innemen in de kolommen. Kritische berichtgeving over wat er op politiek gebied gebeurt in gemeenten en op provinciaal niveau is er veel te weinig.

De krachtenbundeling holt de identiteit van LC, FD en DvhN nog meer uit en redactionele onafhankelijkheid komt verder onder druk te staan. En het verlies van arbeidsplaatsen ligt in het verschiet. Maar: ‘De structuurwijziging heeft volgens de top van het bedrijf geen personele gevolgen’, aldus de Mediahuis Groep. Wat een gewauwel.

De ingezette digitale overstap kost mensen aan de drukpers hun baan, evenals die van chauffeurs en krantenbezorgers. Bovendien wordt er voor de samenstelling van artikelen gebruik gemaakt van artificiële of kunstmatige intelligentie. Dat betekent verlies van journalistieke arbeidsplaatsen. Dat weet topman Gert Ysebaert, maar zegt hij niet hardop.

Krachtenbundeling: schijn bedriegt natuurlijk. De noordelijke provincies krijgen straks een digitaal regionaal dagblad – of wat er nog van overblijft – dat versnipperd overkomt. Er wordt nieuws gebracht met nog meer onzinnigheden van bekende Nederlanders en helden uit de eigen noordelijke regio. Dat is lekker leesvoer voor de mensen en scoort goed, denkt Ysebaert.

Een kritisch artikel, geschreven door een regiojournalist, wordt een zeldzaamheid. Een intellectuele bijdrage komt van een liberale slimmerd van NRC. Topman Gert Ysebaert stelt dat Mediahuis NRC ‘buiten de krachtenbundeling’ valt, die wordt in staat gesteld ‘verder te groeien in haar niche’. Nou, nou, nou: zwakkeren bundelen krachten en een sterkere mag doorgroeien. Hoeveel discrepanties telt Gert zelf?

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:
https://lc.nl/friesland/Mediahuis-bundelt-de-krachten-in-Nederland-28486067.html