Categorieën
Media

MEDIAZAKEN (3): OP WEG NAAR EEN MEDIUM VANUIT HET MIDDEN

Een informele groep uit Noord-Nederland wisselt van gedachten over allerlei mediazaken, zoals in dit artikel weergegeven. De kernvraag in dit geheel is of er al een nieuw mediaorgaan vanuit het midden van de samenleving kan worden opgericht?

Onlangs werd bekend dat het Friesch Dagblad zestien van de 27 journalistieke voltijdsbanen schrapt. Dit betekent een verschraling van de perspluriformiteit. Doorgaan binnen de constructie van het Mediahuis leidt uiteindelijk tot het einde van deze bijzondere krant.

Onafhankelijke kranten
Het Financieele Dagblad, Nederlands Dagblad, Barneveldse Krant zijn nog drie – bij mijn weten – onafhankelijke Nederlandse kranten.
Verder worden Trouw, De Telegraaf, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad en andere kranten uitgegeven door twee Vlaamse concerns, waaronder Mediahuis.

Onafhankelijke digitale media
De afgelopen tien jaar zijn bijvoorbeeld Follow the Money en de Correspondent ontstaan, die achter een betaalmuur zitten.
Het zijn interessante initiatieven.

Kernvraag
Is er gezien de snelle politiek-maatschappelijke ontwikkelingen al dan niet een behoefte aan een nieuw en dynamisch mediaorgaan vanuit het midden van de samenleving?
Sub-vragen zijn:
Welke rol kunnen de zestien vertrekkende journalisten van het Friesch Dagblad in dit proces spelen?
En welke andere personen, mediagroepen en andere actoren worden bij dit proces betrokken?

Financiering
Welke persoon/personen, instellingen, kunnen worden benaderd om een nieuw mediaorgaan financieel van de grond te krijgen?
Vraagt dit mediaorgaan ook om de uitgifte van aandelen en/of andere vormen van creatieve financiering?

Kenmerken
Een mediaorgaan vanuit het midden van de samenleving is initiërend, inhoudelijk en onafhankelijk. Daarnaast is het een digitaal medium en zonder meer dynamisch.

Wiebe Dooper

https://www.brekt.nl/mediazaken-2-lc-helpt-friesch-dagblad-is-een-vriendendienst-zonder-betekenis/