Categorieën
Commentaar Fryslân Politiek

GRIENLINKS WIJST WEER OP GEBREK AAN TRANSPARANTIE IN FORMATIE

Omrop Fryslân meldt dat het spoeddebat in de Steaten op woensdag 28 juni over de eerste mislukte formatieronde emotioneel is verlopen. De PvdA zit tijdens de bijeenkomst op het politieke strafbankje. Abel Kooistra van BBB is nog steeds verontwaardigd dat de PvdA door middel van een appje het vertrek uit de formatie mededeelde. En GrienLinks-fractievoorzitter Charda Kuipers levert wederom terechte kritiek op gebrek aan transparantie in de formatie.

PvdA-Statenlid Klaas Zwart.

PvdA-er Klaas Zwart geeft ruiterlijk toe dat zijn partij aan het einde van het formatieproces niet goed handelde. En hij zegt: “Formeren is mensenwerk, dat blijkt maar weer.”

Zijn partij heeft een portie zelfkritiek nodig; daar dient deel van uit te maken of Edou Hamstra niet te licht is voor het politieke werk op dit niveau. En vooral personen die ervan overtuigd zijn – en waren – dat Hamstra het als lijsttrekker en als fractievoorzitter goed zou doen, dienen in de spiegel te kijken.

De oppositiepartijen vragen tijdens het debat het coalitieakkoord tussen BBB, PvdA, CDA en ChristenUnie vrij te geven. “Met de formateur hebben we afgesproken om alles wat aan tafel besproken is ‘sub rosa’ te houden”, zegt fractievoorzitter Abel Kooistra.

Een gemiste kans van hem, want deze opstelling is in strijd met een eerdere uitspraak van Kooistra in It Polytburo op 17 maart: “Wij willen graag met alle partijen het proces open en transparant doorlopen.” Charda Kuipers (GrienLinks) zegt terecht: “Aan het begin van de formatie is ons transparantie beloofd. Daarvan zie ik weinig terug.”

Het conceptakkoord met de PvdA is – opvallend genoeg – wel gedeeld met de FNP en de VVD tijdens de tweede informatieronde. Wederom Charda Kuipers: “Dat is een scheve informatiepositie.”

Sijbe Knol, FNP.

FNP-voorman Sijbe Knol toont zich enigszins optimistisch over de kansen van zijn partij in de tweede formatieronde, want na de eerste gesprekken met Stoffer “hebben we echt het gevoel dat we zaken kunnen inbrengen en dat daarover valt te praten”.

De Friese provinciale politiek is zelden zo interessant geweest.

Geraadpleegde bronnen:

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1213431/emoties-lopen-hoog-op-in-fries-parlement-tijdens-fel-spoeddebat-over-mislukte-formatie

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1200074/bbb-wil-zorgvuldige-coalitievorming-vooraf-piketpalen-slaan-doen-we-niet-aan

Eerder verscheen:
https://www.brekt.nl/chris-stoffer-onderschatte-zijn-eerste-ronde-als-informateur/