Categorieën
Commentaar Politiek

EEN WEEK VAN POLITIEKE VERLIEZERS

De afgelopen week kenmerkt zich door politieke nederlagen, zowel op landelijk niveau als in Fryslân. Dennis Wiersma, afkomstig uit Franeker, is de allergrootste verliezer. Hij voelt zich genoodzaakt zijn biezen te pakken als onderwijsminister door te herhaaldelijk wangedrag.

Daarnaast loopt landbouwminister Piet Adema tegen een nederlaag aan, omdat het Landbouwakkoord van tafel is. Evenzo is LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, die geen vertrouwen heeft in het akkoord, een verliezer.

PvdA-politica Edou Hamstra is een terechte verliezer vanwege het akkoord gaan met het provinciaal coalitieakkoord op maandagavond 19 juni en om vervolgens die overeenstemming weer in te trekken. Dat zij van de PvdA-leden haar positie als fractievoorzitter in de Staten mag behouden, zegt daaromtrent niets.

Partijcoryfee Roel Sluiter zegt tegen de Leeuwarder Courant dat het een en ander stof heeft doen ‘opdwarrelen, maar dat gaat heus wel weer liggen’. Sluiter relativeert en dat mag. In ieder geval wordt Hamstra de komende coalitieperiode niet meer serieus genomen.

PvdA-er Jelle Zoetendal, als kandidaat-gedeputeerde gepresenteerd op 9 mei, loopt ook tegen verlies aan. Hij neemt deel aan de coalitiebesprekingen en is op maandagavond 19 juni getuige van het overeenkomen van het coalitieakkoord. En vervolgens is dat van tafel. Zoetendal heeft het zich anders voorgesteld. Deze zakelijk ingestelde sociaaldemocraat blijft aan als wethouder in Heerenveen.

Ex-formateur Oebele Brouwer.

Het negatieve resultaat van de besprekingen ervaart formateur Oebele Brouwer ‘als een enorme nederlaag’. Brouwer, de onafhankelijke burgemeester van Achtkarspelen, is een harde en serieuze werker. Buiten het politieke circuit zal hij ergens in de buitenlucht flink hebben gefoeterd.

Na het terugtreden van de PvdA schuift de FNP aan bij de coalitiebesprekingen onder leiding van de nieuwe formateur Chris Stoffer. De VVD is verbaasd niet in beeld te komen. De keus voor de FNP, acht het liberale Statenlid Eric ter Keurs ‘programmatisch niet logisch’. Hij is een klein beetje verliezer.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1211815/formateur-oebele-brouwer-na-mislukte-formatie-we-waren-er-maandagavond-uit

Leeuwarder Courant, 24 juni 2023.

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1212034/fnp-vervangt-pvda-bij-coalitie-onderhandelingen-vvd-zeer-teleurgesteld