Categorieën
Columns Politiek

MEESTER MARK KNIJPT ALLES FIJN

Meester Mark, VVD-premier Rutte dus, domineert al jarenlang het politieke gebeuren in Nederland. Hij drijft zijn opponenten via allerlei draaideuren het politieke moeras in.

Diederik Samsom, een PvdA-er met een overweldigend vermogen aan zelfoverschatting, kan erover meepraten: Meester Mark doorziet het politiek spel beter dan hij. In 2017 verloor de PvdA, na kabinetsdeelname aan Rutte2, 29 van de 38 Tweede Kamerzetels. Momenteel klinkt een steeds luidere stem binnen de PvdA om een fusie aan te gaan met GroenLinks. De aloude sociaaldemocratie wordt bij een dergelijke fusie ten grave gedragen. Meester Mark, op en top neoliberaal, lacht zich slap.

Onder Drees stemde de ‘man uit de straat’ PvdA.

Ook CDA-burgemeester Sybrand Buma zag Meester Mark van dichtbij zeer intelligente politiek bedrijven. Tsja, toen Buma de Tweede Kamerfractie van het CDA leidde, was er nog sprake van een beetje christendemocratische herkenning. Dat is verder om zeep geholpen door het gebrekkige leiderschap van Wopke Hoekstra en de constante arrogante aanwezigheid van Hugo de Jonge. De C van het CDA telt niet meer. Meester Mark drinkt daarop twee biertjes nul punt nul.

CDA-leider Hoekstra leidt zijn partij naar de afgrond.

D66 verliest ook stap voor stap aanhang in alle hoeken en gaten van ons polderland. Partijleider Kaag weet dat heel goed, want ook zij is niet opgewassen tegen het briljante spel van Meester Mark.

Ook de BBB is niet bestand tegen het politieke meesterwerk van Rutte.

De dappere politieke aanvoerder Caroline van der Plas van BBB ziet met haar nuchtere boerenverstand ook naar zijn optreden. Binnen luttele jaren kalft de BBB-aanhang af. Eerste reden zijn de interne ruzies door allerlei lieden die geen besef hebben hoe politiek werkt. Reden twee en eveneens dé hoofdreden: het steekspel van Meester Mark.

Meester Mark ontziet niets en niemand.

Wiebe Dooper