Categorieën
Columns

SLAAT CDA-WETHOUDER PETRA VAN DEN AKKER MET DE VUIST OP DE COLLEGETAFEL?

Wederom schenkt dit mediapodium aandacht aan CDA-wethouder Petra van den Akker, die in de Friese media en in het politieke circuit van Súdwest-Fryslân niet in het bijzonder opvalt. Ze manoeuvreert bij voorkeur op de achtergrond. Hopelijk slaat Van den Akker toch eens met de vuist op de collegetafel met het doel om burgers en ondernemers te ontdoen van die malle autoluwe proef, die louter nadelen brengt.

Van den Akker is de enige wethouder in het huidige college van Súdwest, die burgemeester Arno Brok (2003-2010) van de gemeente Sneek als raadslid meemaakt. Vervolgens is ze raadslid in Súdwest van 2011 tot in het voorjaar van 2022, waarna het wethouderschap volgt. Gezien die positie en haar lange aanwezigheid mag gerust eens een onderlegd en dapper besluit van deze CDA-politica worden verwacht.

Natuurlijk weet en leest Van den Akker over de klachten van sluipverkeer, verminderde klandizie van winkeliers en dat de reputatie van de stad Sneek door de autoluwe proef schade is toegebracht. Maar is ze wel op de hoogte van het gegeven dat haar college-wethouder Michel Rietman enkele weken geleden tegenover de VOS werkgroep Bereikbare Binnenstad weigert de Prins Hendrikkade te openen? En met name die afwijzing ervoor zorgt dat de werkgroep onlangs een publicitaire aanval lanceert op de autoluwe proef?

CDA-wethouder Bauke Dam is de partijgenoot van Petra van den Akker in het college van Súdwest-Fryslân. © CDA SWF

CDA-wethouder Van den Akker kan dit politiek uitspelen door met de vuist op de collegetafel te slaan. Ze zorgt er dan meteen voor dat christendemocratisch Súdwest een sterkere positie krijgt tegenover de dominante PvdA. En dat zal worden gewaardeerd door een serie fracties, waaronder die van het eigen CDA.

Trouwens, in een eerder stadium schrijft Van den Akker enkele interessante tekstfragmenten op de site van de wethoudersvereniging:

De gemeente staat als eerste overheid dicht bij haar inwoners en je kan hierdoor direct bijdragen aan je leefomgeving. Dit sprak mij als raadslid aan en nog steeds, nu ik sinds juni 2022 als wethouder aan het werk mag voor de gemeente Súdwest-Fryslân.

Verkeersintensiteit kruispunt Goeman Borgesiuslaan vanaf Worp Tjaardastraat en Station Noord. © BREKT.NL

Door de weinig intelligente opzet van de autoluwe proef staat door het vele sluipverkeer in Sneker straten de leefomgeving van burgers onder druk. CDA-wethouder Van den Akker heeft een zekere morele plicht daaraan iets te doen. Ook vanuit het perspectief dat ze de bestuurlijke verantwoordelijkheid heeft over de relevante portefeuille vernieuwing lokale democratie.

Door veel stilzitten wordt een politicus op den duur niet meer volledig serieus genomen. Hopelijk heeft die aanname geen betrekking op CDA-wethouder Petra van den Akker.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:

https://www.wethoudersvereniging.nl/over-ons/vereniging/het-bestuur/petra-van-den-akker/

Eerder verscheen: