Categorieën
Commentaar Ethiek Politiek Sneek Súdwest Verkeer

PVDA-BURGEMEESTER JANNEWIETSKE DE VRIES VAN SÚDWEST-FRYSLÂN IN DE FOUT MET DE AUTOLUWE PROEF SNEEK

Op maandag 22 januari 2024 promoot PvdA-burgemeester Jannewietske de Vries de autoluwe proef van het college in een uitzending van Omroep Súdwest. Daarmee gaat ze voorbij aan de neutrale rol die zij als burgemeester ten aanzien van dergelijke thematiek beter in kan nemen.

Een eerdere plattegrond van de autoluwe proef.

Ook begrijpt burgemeester De Vries weinig van de infrastructuur van de Waterpoortstad, want ze vertelt dat ze via de rondweg sneller bij het stadskantoor aan de Marktstraat is dan langs de Prins Hendrikkade. Daarmee geeft ze een verkeerde voorstelling van zaken, want langs de Prins Hendrikkade is vanaf haar woonplaats juist wel de snelste route.

Marktstraat in Sneek met daaraan en daaromheen het bestuurscentrum van Súdwest-Fryslân. © BREKT.NL

Daarnaast geeft de burgemeester jammer genoeg een vertekend beeld van de eerste resultaten van de autoluwe pilot die op dinsdag 2 januari van start gaat. Ze zegt op de regionale tv-zender:

‘Veranderen is best wel moeilijk. Zeker, die eerste weken moeten mensen zich aanpassen en nieuwe routes ontdekken. En, wij zien al dat dat beter gaat. Dus zo langzamerhand leren mensen die routes ook.’

De verkeersintensiteit manifesteert zich al vanaf de eerste dag van de proef. En terwijl die precies twintig dagen (de tv-uitzending dateert van 22 januari) aan de gang is, blijkt burgemeester De Vries niet op de hoogte van sluipverkeer langs allerlei straten.

Verkeersintensiteit in januari 2024 bij het kruispunt Goeman Borgesiuslaan vanaf Worp Tjaardastraat en Station Noord. © BREKT.NL

‘We zijn Sneek aan het oppoetsen met zijn allen’, zegt burgemeester De Vries. Dat mag een goedbedoeld uitgangspunt zijn, maar door de malaise van de verkeersproef verliest Sneek aanzien. Daar komt nog bij dat in de binnenstad sedert een langere periode enkele tientallen panden leeg staan.

Verval aan de Kruizebroederstraat in het centrum van Sneek. © Jeroen van der Kallen

Er is volgens burgemeester De Vries goed over de autoluwe proef nagedacht. Ook daar zijn de meningen sterk over verdeeld. En: ‘Ik kijk wel naar het proces of het allemaal goed verloopt‘, zegt ze. Inmiddels zijn we vier maanden verder en het proces van de autoluwe proef verloopt niet goed en de sturende hand van burgemeester De Vries is nergens te bekennen. Dit gebrekkige beeld zien we van de burgemeester al eerder, zoals bij twee kwesties in 2019: de Garden of Dance en het vertrek van PvdA-wethouder Stella van Gent.

Burgemeester Jannewietske de Vries ontvangt een certificaat van twee professionals van Necker van Naem. © SWF

Burgemeester De Vries is geen bestuurlijk zwaargewicht. Toch oordeelt de vertrouwenscommissie van de raad in april 2024 positief over een verlenging van haar burgemeesterschap voor een termijn van zes jaar. De vertrouwenscommissie stelt dat De Vries heeft aangetoond een strategische vernieuwer te zijn. Een schijnargument.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:

Uitzending Omroep Súdwest van maandag 22 januari 2024, te bekijken via:
https://www.youtube.com/watch?v=bFWSWhAKZbI&t=1783s

Leeuwarder Courant, 25 april 2024.