Categorieën
Boeken Politiek Sociaal

RENSKE LEIJTEN (SP): ‘MOOIER KUNNEN WE HET NIET MAKEN’

Als SP-Kamerlid Renske Leijten in 2023 haar vertrek uit de vaderlandse politiek bekendmaakt, wordt ze door diverse uitgevers benaderd om haar politieke memoires te schrijven. Maar dat vindt ze te vroeg. Daarvoor komt Leijten nog met een eigen boekvoorstel, waar ze ‘nee’ op krijgt te horen van enkele uitgevers.

In de zomer van 2021 komt het schrijven van een publicatie over het leven van ‘Eva González Pérez, de advocaat die het toeslagenschandaal aan het licht bracht en daar – na jarenlange tegenwerking – een koninklijke onderscheiding voor kreeg’, ter sprake. ‘Altijd als Eva aan het vertellen slaat, denk je: dit zouden meer mensen moeten weten’, aldus Leijten. Uitgever Xander, gevestigd in Haarlem, verzorgt de uitgave van het boek.

Leijten komt in 2006 voor de SP in de Tweede Kamer en legt zich toe op het thema zorg en vanaf 2017 heeft financiën haar aandacht. ‘Vanaf 2019 stort ze zich, samen met Pieter Omtzigt (toen nog CDA) en Farid Azarkan (Denk) op de toeslagenaffaire. Ze maakte deel uit van de parlementaire ondervragingscommissie waarvan het rapport tot de val van het kabinet-Rutte III leidde’, aldus Ariejan Korteweg in de Volkskrant van zaterdag 11 mei 2024.

Journalist Korteweg vindt Mooier kunnen we het niet maken ‘een opmerkelijk boek’. Het toont namelijk de tunnelvisie van de Belastingdienst en de wanhoop van de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Het is echter vooral de wijze waarop Leijten het boek heeft geschreven wat Korteweg boeit. De auteur komt niet met een droge opsomming van feiten, maar met een geromantiseerde geschiedenis waarin ze gesprekken beschrijft tussen hoofdpersoon Eva en echtgenoot Ahmet, de kruisverhoren van klokkenluider Joop Hack door de Belastingdienst, et cetera.

Ook geeft auteur Leijten belastingambtenaren nummers en geen namen in de publicatie om doxing te voorkomen. Dat is het delen van gegevens om iemand te intimideren, aldus de Volkskrant.

Wiebe Dooper

Bovenstaand artikel is afgeleid van een groter artikel van Ariejan Korteweg over het waarom van Mooier kunnen we het niet maken, door schrijver Renske Leijten, in de Volkskrant van zaterdag 11 mei 2024.