Categorieën
Columns Politiek

HOE SCOORT ALLIANTIE IN DRENTHE?

De spanning stijgt in alle politieke partijen die meedingen naar een of meer zetels in de Provinciale Staten. De verkiezingen voor die beschikbare zetels zijn op woensdag 15 maart. Met name ben ik geïnteresseerd naar het aantal stemmen dat Alliantie in Drenthe krijgt. Is Alliantie-lijsttrekker Bart-Jan Heine in staat voldoende kiezers te trekken om een zetel te bemachtigen?

Alliantie neemt in ieder geval een bijzondere positie met betrekking tot stikstofzaken. Heine zegt daarover op 23 december 2022 tegen RTV Drenthe:

Zo werken we met de partij aan een eigen stikstofplan, ook voor Drenthe van groot belang. Met ons plan kan er heel anders gewerkt worden, PAS-melders kunnen gelegaliseerd worden en daarmee kunnen we de bouw weer vlot trekken.

In een recent verkiezingsonderzoek van Veldpost staan de opvattingen van Alliantie in Drenthe met betrekking tot de wolf:

De provincie kan ontheffingen voor afschot verlenen zoals in EU-buurlanden met de Pools-Duitse laaglandwolvenpopulatie ook steeds vaker gebeurt. Veiligheid en welzijn van weidend vee zijn belangrijk. Daarom is actief beheer op de wolf altijd nodig.

En natuurgebieden in Drenthe: zijn te verweven met ander grondgebruik en we willen niet ons platteland vol met grote hekken die er niet uitzien en andere diersoorten schade toebrengen.

Als Heine namens Alliantie in de Provinciale Staten van Drenthe komt, valt hij op door een sterke inhoudelijke beschouwing. Populisme is hem vreemd.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/15220646/bart-jan-heine-is-drentse-lijstrekker-bij-nieuwkomer-alliantie

https://www.veld-post.nl/artikel/674629-een-overlastgevende-wolf-moet-gedood-kunnen-worden-in-drenthe/