Categorieën
Humor

HET FRIESE WEIDERUND

Met een goede bekende maakte ik vandaag een ritje door een deel van de Greidhoeke en Gaasterland. Bij het bezoek aan een prima etablissement lazen we op de menukaart: ‘Gegrilde hamburger van het Friese weiderund met zoete ui, Relish en verse frites 12,25.’ Dit bestelden we.

Aan de vriendelijke bediening werd gevraagd wat een weiderund voor type dier is. Daarop kregen we een uitstekende reactie: ‘Het is een dier dat in de prachtige weilanden van Gaasterland wandelt en een goed leven heeft gehad.’ Zeer diervriendelijk en ecologisch verantwoord. Ons bezoek ging hierdoor gepaard zonder schuldgevoelens. Ook wordt een geplande en nuttige cursus vegetarische kookkunst nog even uitgesteld.

De eerste stop van ons uitje was Lytsewierrum waar de laat-gotische Gertrudiskerk beeldbepalend is. Daarnaast zijn een handvol mooie huizen de moeite waard. Via een slingerend fietspad door de weilanden wordt vanuit dit terpdorp het nabijgelegen Rien bereikt. Lytsewierrum heeft enkele tientallen inwoners. Voordat de mechanisatie intrad, lag dat aantal veel hoger.

Via de roomse enclave Reahûs op weg naar Bolsward, richting Workum zijn dan enkele zeer laaggelegen polders zichtbaar. Een daarvan is de zogeheten Parregeaster Mar, waar mijn ooms in hun jeugdjaren kievitseieren zochten. Een van hen betaalde uit de opbrengsten van deze gespikkelde lekkernij, begin jaren dertig van de vorige eeuw, zelfs een zondags pak.

Het weiderund in het Friese groen. © Floriske Gerritsma

Uiteraard passeerden we It Noard in Workum, misschien wel de mooiste straat in Fryslân. Vervolgens had Koudum onze belangstelling, omdat mijn chauffeur haar grootouders hier jarenlang woonden. Het huisartsenechtpaar leidde een gelukkig leven tussen de Koudumers.

Na de reeds beschreven lunch, reden we door het gehucht Nij Amerika en het fraaie Ruigahuizen, waar dressuurcentrum Hugenotenhof verwijst naar de opvang van Hugenoten, godsdienstige vluchtelingen uit Frankijk, in de Zuidwesthoek rond 1700.

Witte weidekoe aan de wandel in het bos. © Geertje Duinkerken

Onderweg genoten we uiteraard van het weiderund dat in groten getale door het weiland slenterde en wandelde. Rondom Sneek was geen fileverkeer te bekennen. Thuisgekomen genoten we van de thee die door schoonmoeder was gezet.

Wiebe Dooper