Categorieën
Columns Fryslân Politiek

Fryslân: er komt een college GS met BBB, FNP EN CDA

Politiek verkenner Chris Stoffer heeft het politieke startsein ontvangen van de kersverse Provinciale Staten richting een nieuw college van Gedeputeerde Staten (GS) in en van Fryslân.

Stoffer gaat alle partijen vragen hoe ze de verkiezingsuitslag interpreteren en oriënteert zich welke mogelijkheden er zijn voor een aanstaand college van GS. Zo gaat dat op provinciaal niveau.

Winnaar BBB heeft positioneel de sterkste troefkaart in handen, want de partij heeft maar liefst 14 zetels in de wacht gesleept. Daarna volgt de PvdA met 5 zetels. Programmatisch liggen BBB en PvdA nogal uiteen. De FNP, die remiseerde met 4 zetels, heeft inhoudelijk meer aanrakingspunten met BBB en wordt vrijwel zeker coalitiepartner.

Maakt VVD-er Avine Fokkens kans op het burgemeesterschap van Heerenveen?

Aangezien de VVD terugviel van 4 naar 3 zetels, is er met de liberalen geen meerderheid te behalen. Dus schuift het CDA als vanouds aan, ondanks dat deze 4 zetels inleverde: van 8 naar 4.

BBB, FNP en CDA beschikken over 22 zetels en hebben daarmee een minimale meerderheid in de Staten die 43 zetels heeft. De samenstelling van deze drie partijen in het nieuwe college is tamelijk logisch.

Pionnen tellen. Stikstofsores uitstellen naar 2035. Aan de tijdsagenda van de LelyLijn wat morrelen en daarna wat mooie Fryske propagandistische praatjes arrangeren over boer, koe, terp en mienskip. En klaar is Kees.

Wiebe Dooper