Categorieën
Columns Politiek

D66 DRAAIT IN RUTTE4

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zegt woensdag 5 april in de Tweede Kamer dat Rutte4 ‘met volle kracht doorgaat met de aanpak van stikstof’.

Deze uitlating staat haaks op het voornemen van het CDA om 2030 als streefjaar van stikstofreductie los te laten. Het CDA is ook de grote voorstander van het zogenaamde heronderhandelen over het coalitieakkoord, waar die stikstofsores centraal in staat.

Met de gesprekken in het vooruitzicht, zegt vicepremier en D66-leider Kaag: ‘Er is wel wellicht sprake van een nieuwe soort situatie in politiek Nederland.’ Een interessante uitspraak.

Kaag handelt nogal ondiplomatiek als ze op 1 april aan D66-leden schrijft dat het voorgenomen stikstofbeleid wordt uitgevoerd. ‘Dat doen we in het belang van het land.’ Hier valt landsbelang te opvallend samen met partijbelang van D66.

Vroeger onder Jan Terlouw was D’66 minder star.

D66 blijft niet dogmatisch vasthouden aan streefjaar 2030. Anders breekt de partij met Rutte4 en dat brengt extra politieke schade. Bovendien geeft stikstofminister Van der Wal al een voorzet voor een oplossing. Ze wil meetmomenten van natuurherstel in 2025 en 2028 meer betekenis geven dan streefjaar 2030. Daar gaan Kaag en Paternotte straks in mee.

Overigens wordt vicepremier Kaag in het debat van woensdag 5 april op onbehoorlijke wijze aangevallen door PVV-leider Wilders. Treurig.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://nos.nl/liveblog/2470220-lastig-debat-kabinet-afgesloten-met-motie-van-wantrouwen-groot-deel-oppositie

https://nos.nl/artikel/2470110-van-der-wal-noemt-2030-minder-relevant-het-gaat-om-de-meetmomenten

https://d66.nl/nieuws/we-houden-koers/