Categorieën
Fryslân Politiek

BBB WINT OP 15 MAART

In Fryslân koerst de BoerBurgerBeweging (BBB) af op een grote overwinning met de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. Ipsos/EenVandaag peilt 7 zetels voor de debuterende BBB.

Het CDA zakt van 8 naar 5 zetels. Forum voor Democratie verliest 4 zetels en komt in het verkiezingsonderzoek uit op 2. De PvdA, met lijsttrekker Edou Hamstra, staat op 1 zetel in de min.

FNP-lijsttrekker Sijbe Knol zal met enige teleurstelling de peiling waarnemen, omdat zijn partij terugvalt van 4 naar 2 zetels. Dat komt vooral door de – te – grote aandacht voor de landelijke politiek voor deze Statenverkiezingen.

Logo Provinciaal Belang Fryslân

BVNL komt volgens het onderzoek niet in de Provinciale Staten en 50Plus verdwijnt. Provinciaal Belang Fryslân met lijsttrekker Sandra de Jong-Snip wordt volgens de peiling verwelkomd als nieuw Statenlid. Haar partij scoort 1 zetel.

Uiteraard is de peiling van Ipsos/EenVandaag een indicatie van een mogelijke uitslag. Gelukkig beslist de kiezer zelf op 15 maart en niet een onderzoeksbureau.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen

https://eenvandaag.avrotros.nl/peilingtrends/politiek/provinciale-statenverkiezingen-2023/zetelpeiling-provincie-friesland/

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1196714/peiling-statenverkiezingen-bbb-verdringt-cda-als-grootste-partij-van-fryslan