Categorieën
Columns

Bange verkiezingsdagen voor CDA Fryslân

Het is aftellen voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag 15 maart aanstaande. CDA-lijsttrekker Friso Douwstra beleeft zorgelijke dagen, want zijn partij loopt tegen een – te verwachten – flink verlies aan. Douwstra hoopt tegen beter weten in 8 zetels te behouden. Hij mag in zijn handen wrijven als er een vijftal overblijft.

Door onhandig gemanoeuvreer van Sjoerd Galema, veehouder en CDA-lijsttrekker voor It Wetterskip, inzake een grondgeschil met zijn buurman Peter Hiemstra, eveneens veehouder, loopt het Friese CDA extra gezichtsverlies op. Galema spande nog voor de verkiezingen een kort geding tegen Hiemstra aan, dat de CDA-er verloor. Het onhandig optreden van Galema staat symbool voor het verval van de langdurige machtspositie van de christendemocratie in Fryslân.

De Friese BBB-lijsttrekker Abel Kooistra.

De verkiezingsborden van BoerBurgerBeweging (BBB) domineren in de Friese landerijen. Als deze partij de Statenverkiezingen wint, wordt meer duidelijk waar de kwaliteiten van Abel Kooistra, politiek leider van de Friese BBB, liggen. Programmatisch is BBB overigens nogal CDA-light. En daar lacht een Friese boer om die kiespijn heeft.

Wiebe Dooper