Categorieën
Protest Zorg

Zorgpersoneel legt werk 2 minuten neer: ‘Moet meer gebeuren tegen geweld’

(tekst: NOS Nieuws)

De beroepsorganisatie voor zorgmedewerkers, NU’91, roept de achterban op om straks om 14.00 uur 2 minuten het werk neer te leggen. Aanleiding is de steekpartij vorige maand in een ggz-instelling in Heerlen waarbij een medewerker om het leven kwam tijdens haar werk.

NU’91 roept iedereen in de zorg op om mee te doen uit respect voor het omgekomen slachtoffer. Ze willen met het protest ook bereiken dat er meer maatregelen komen om zorgmedewerkers te beschermen tijdens hun werk.

De beroepsorganisatie doet jaarlijks een peiling onder de achterban om te zien hoe het gesteld is met de veiligheid op het werk. Leden uit verschillende sectoren in de zorg deden daaraan mee, onder wie mensen in de ggz, maar ook in ziekenhuizen en de gehandicaptenzorg.

“Vorig jaar was 87 procent van de respondenten slachtoffer van agressie in de zorg”, zegt Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU’91. “Het kan dan gaan om schoppen, slaan, spugen, maar ook om doodsbedreigingen, zowel in het echt als online. Maar het gaat ook om ernstiger fysiek geweld, zoals tegen de muur gezet worden, keel dichtknijpen of het breken van botten.” Een veilige werkomgeving is dan ook ver te zoeken, zegt Van Kooten.

Leest u verder via: https://nos.nl/artikel/2518962-zorgpersoneel-legt-werk-2-minuten-neer-moet-meer-gebeuren-tegen-geweld