Categorieën
Columns

ZIJN EERGEVOEL SPEELT SJOERD GALEMA PARTEN

Trots, de fout bij de ander neerleggen en dominant: drie kenmerken waarmee Sjoerd Galema opvalt in It Polytburo van vrijdag 19 mei. Omrop-journalisten Eric Ennema en Andries Bakker stellen vragen die gesteld horen te worden, maar ze maken het Galema niet echt lastig. Die taak is voor hem zelf weggelegd.

De inzet aan tafel is vooral de totstandkoming van het dagelijks bestuur van It Wetterskip Fryslân, waarbij het CDA buiten de boot valt. Dat is tegen het zere been van Galema, die algemeen bestuurslid van It Wetterskip is namens het CDA. Ook is hij de lijsttrekker van deze partij voor de Wetterskipsverkiezingen van half maart 2023.

Het succesvolle BBB heeft geen politieke ervaring en het CDA heeft deze partij op ‘sleeptouw’ kunnen nemen, aldus Galema. Daar heeft hij een punt, omdat hij samen met zijn partijgenoot en waterschaps-collega Frans Veltman zeker kennis en kunde heeft. Echter, in het onderhandelingsproces lopen de zaken anders dan Galema wil.

Galema herhaalt de zwakte van BBB doordat deze informateur en formateur Klaas van Weperen volledig de regie laat voeren. In de ogen van Galema maakt die nogal wat fouten. Van Weperen komt op een bepaald moment aanzetten met een vrouwelijke kandidaat uit het CDA voor het dagelijks bestuur. Het gaat om Trienke Elshof-Witteveen, voorzitter Regiobestuur LTO regio Noord en boerin uit Oldetrijne.

Galema stelt dat het in de informatie eerst om de inhoud hoort te gaan en later volgen de poppetjes. Niet minder relevant is dat Galema gewoon wordt gepasseerd. Dat steekt hem.

Galema doet het kort geding tegen zijn buurman en veehouder Peter Hiemstra af als een privékwestie. Desondanks somt hij enkele nadelen van Hiemstra op en dat komt niet erg verfijnd over. Ook is de CDA-er niet gecharmeerd van Irene Overduin, journaliste van de Leeuwarder Courant, die schrijft over het kort geding; een rechtszaak die Galema verliest.

Aan het eind toont hij een prikkelende motivatie oppositie te voeren tegenover dagelijks bestuur van It Wetterskip. Daarin zitten nogal wat tegenstellingen en die zijn er met name tussen BBB en Water Natuurlijk, aldus Galema.

Voormalig Koning Sjoerd mist het vernuft diplomatiek een fout of foutje toe te geven. Iemand anders doet het wel verkeerd.

Wiebe Dooper