Categorieën
Columns Politiek

WOPKE, TREK SNEL DE STEKKER UIT RUTTE 4

Wopke Hoekstra houdt een beetje geloofwaardigheid over als hij snel de stekker uit Rutte4 trekt. Dat is hij aan de CDA-achterban verplicht en zichzelf. Vorig jaar augustus maakte hij al manoeuvres het kabinet te willen verlaten. Maar daar kwam niets van terecht. De tijd is nu wel rijp voor een afscheid.

Op 19 augustus 2022 baarde de CDA-leider, minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier, opzien met een interview in het AD. Daarin gaf Hoekstra aan de kabinetsafspraak om de stikstofuitstoot in 2030 met de helft te verminderen, uit te willen stellen. Ook vond hij het beter de kdw (kritische depositiewaarde) uit de wet te halen.

Inmiddels komt het CDA nauwelijks bij van de enorme verkiezingsnederlaag met de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023. Als gevolg daarvan zegt Hoekstra – wederom – tegen het AD ‘dat het kabinet plannen – bijvoorbeeld rond stikstof – tegen het licht moet houden’. Coalitiegenoot D66 wil dat per se niet.

Rekenschap hoeft Wopke Hoekstra niet meer af te leggen over zijn politieke optreden. Maandagavond hoeft hij alleen premier Rutte te bellen voor het uitschrijven van Tweede Kamerverkiezingen. Het geplande crisisoverleg van dinsdag is daarmee van de baan.

CDA-leider Hoekstra houdt met dat telefoontje een klein beetje geloofwaardigheid over. Zijn politieke glans is al verleden tijd.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.veld-post.nl/artikel/527136-cda-leider-hoekstra-stikstofdoel-halen-in-2030-niet-heilig-en-de-kdw-moet-uit-de-wet/

https://www.ad.nl/politiek/hoekstra-blijft-cda-leider-maar-we-moeten-wel-in-gesprek-over-stikstof-binnen-de-coalitie~a24a81d8/

https://nos.nl/artikel/2468615-rutte-roept-top-kabinet-bijeen-voor-extra-overleg-over-verkiezingsnederlaag