Categorieën
Commentaar Politiek

VERVAL D66 ZET DOOR

In de politieke peiling van 25 september 2022, verricht door Maurice de Hond, gaat de achteruitgang D66 stilletjes verder. De partij van Kaag verliest ten aanzien van de peiling van 10 juli 2 zetels. De Hond peilt 11 zetels voor D66. De PvdA profiteert met name van het verlies van de democraten en noteert 14 zetels.

In totaal verliezen de drie grootste regeringspartijen VVD, D66 en CDA ten aanzien van de landelijke verkiezingen, die in maart 2021 werden gehouden, maar liefst 35 zetels.

Partij van de Dieren en SP blijven in de peilingen van 2022 stabiel op respectievelijk 8 en 7 zetels. Opvallend is natuurlijk de stijging van JA21, met als politieke leider Joost Eerdmans, dat in 2021 3 zetels bemachtigde en inmiddels 11 scoort.

Het grootste zorgenkindje op het politieke podium is en blijft natuurlijk het CDA van Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge. De partij blijft op 6 zetels staan in deze peiling. Inmiddels heb ik diverse keren betoogt dat het CDA reeds met een verkiezingscampagne is gestart. Deze marketing is broodnodig, want aanblijven in Rutte IV houdt politieke zelfmoord in.

Het sociaaldemocratisch getint CDA-affiche dat op Prinsjesdag werd gepresenteerd is grondig over nagedacht en geen opzet van reguliere partijmedewerkers van het Partijbureau in Den Haag. De CDA-top heeft dus professionals ingehuurd om de partij een nieuw gezicht te geven.

Wiebe Dooper

Via bijgaande link treft u het uitgebreide verslag van Maurice de Hond aan:
https://peilingen.maurice.nl/2022/09/stemming-25-9-2022-pvda-op-hoogste-niveau-in-2-jaar/