Categorieën
Columns Humor

TOPMAN RICK STEUR UIT TJERKWERD LOST ELK ONDERWIJSPROBLEEM OP

Rick Steur uit Tjerkwerd wordt in het Nederlandse onderwijs beschouwd als geslaagd supermanager en topadviseur. Ieder onderwijsvraagstuk, klein of groot: Steur lost het op. Hij werkt al wat jaren voor Beteor. Dit onderwijsadviesbureau was onlangs betrokken bij de sollicitatieprocedure en benoeming van een rector aan RSG Magister Alvinus in Sneek.

Als supermanager aan een grote onderwijsinstelling in het voortgezet onderwijs, voerde Steur succesvol een lesrooster in van 80 minuten. Daardoor gingen leerprestaties omhoog, ziekteverzuim van onderwijspersoneel daalde drastisch en betrokken teamleiding friste op. Elders in Nederland richtte Steur een school op voor enigszins maatschappelijk ontwrichte jongeren. De gloednieuwe instelling, gelegen in een bosrijk landschap aan een romantische rivier, werd eveneens een succes.

Supermanager en topadviseur Steur beweert over zichzelf: “Ik ben een gedreven onderwijsadviseur. Mijn kracht zit in mijn stijl: verbindend met een natuurlijk overwicht dat mensen overtuigt, gevoed door mijn ervaring als leraar, bestuurder, en (hoofd)inspecteur.” Terecht lovende woorden, die tegelijk een beetje zijn bescheidenheid sieren. Steur kan mensen overtuigen; bij de eerste ontmoeting lopen betrokkenen al vaak met hem weg.

Supermanager en topadviseur Steur zegt ook: “Ik overzie en doorzie processen snel en maak analyses die mensen en organisaties verder helpen. Want het eigenaarschap van de beslissers en andere betrokkenen is voor mij leidend; ik stel me dienstvaardig en slagvaardig op zodat processen goed op schema blijven.” Een adequaat voorbeeld van zelfreflectie, want waar Steur ook komt in onderwijsland: nergens hanteert hij een omslachtige aanpak door middel van procedures en rapportages. Hij is in staat gecompliceerde vraagstukken in kaart te brengen op een half A4tje.

Supermanager en topadviseur Steur stelt verder: “Ook kan ik inspireren vanuit inhoudelijke deskundigheid of de begeleiding van bezinningsbijeenkomsten.” Wederom een relevante uitlating. Zijn inspiratie en vaardigheid anderen te laten bezinnen zijn onder meer terug te vinden in Een andere economie vraagt een ander geloof. Dit boek van Steur uit 1989 werd een bestseller.

Tenslotte, Steur omschrijft zichzelf als iemand met humor. Een rake typering. Hij heeft met reeksen authentieke grappen docentteams in koffiepauzes menigmaal enorm laten lachen. Topman Steur was in het Nederlandse theater beslist niet geflopt als cabaretier.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:

https://beteor.nl/medewerkers/rick-steur/