Categorieën
Columns

Taptoe ontbreekt bij Dodenherdenking 2023 in Kamp Westerbork, want ’te militaristisch’

De Taptoe ontbrak dit jaar bij dodenherdenking 2023 in Kamp Westerbork want het nieuwe bestuur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork vindt het Taptoe-signaal ‘te militaristisch’. 

Het taptoe-signaal is een signaal dat zijn oorsprong heeft als commando ‘Tap toe!’ dat vroeger in kazernes werd gebruikt om het einde van de dag aan te kondigen. In de 21e eeuw wordt de taptoe in Nederland vooral gebruikt bij militaire herdenkingen en begrafenissen. Dus de associatie Taptoe en Krijgsmacht is er inderdaad.

Toch is het besluit van het bestuur op zijn minst opmerkelijk te noemen. De ambitie van het bestuur om de 4 mei herdenking niet al te militaristisch te willen laten zijn, is zoiets als het WK Voetbal organiseren, maar willen voorkomen dat het evenement te veel met sport wordt geassocieerd.

Bovendien gaat het ook nog eens voorbij aan het historische feit dat Kamp Westerbork bevrijd is door Canadese militairen. Het waren, zo gezegd, niet de documentalisten die hun leven er overzees in de waagschaal voor legden.

Door de beslissing schoffeert het bestuur ongevraagd veteranen, onder wie veel vrijwilligers en donateurs van het herinneringscentrum zelf.

Vrede en veiligheid worden wereldwijd bevochten door legers. Militairen leggen hun levens in de waagschaal. Het is indrukwekkend en dwingt respect af. Iemand die denkt dat vrede of welke waarde van echte importantie dan ook, zonder strijd en persoonlijke offers bereikt kunnen worden, leeft naar alle waarschijnlijkheid in een ideologisch geconstrueerde illusie.

Het is dan ook te hopen dat het bestuur volgend jaar zijn beslissingen met meer realiteitszin en historisch besef neemt.

Gezag en autoriteit zijn structuren in de samenleving die gedrag vormgeven. De Taptoe bij de nationale dodenherdenking structureert de stilte, die volgt ter herdenking van de gevallenen, Joden, Sinti en Roma, verzetsstrijders en militairen gevallen in de oorlog, waar ook ter wereld.

Laten we hopen dat het signaal volgend jaar weer klinkt en het niet meer zo oorverdovend nihilistisch stil zal zijn in Hooghalen. Nederland en het Herinneringscentrum Kamp Westerbrok verdienen meer.

Door Bas Kloppenborg, Harry van de Pol en Rose Scholten, woonachtig in de gemeenten Midden-Drenthe en Assen.

Ook kunt u het artikel raadplegen via:
https://alliantie.nl/taptoe-ontbreekt-bij-dodenherdenking-2023-in-kamp-westerbork-want-te-militaristisch/