Categorieën
Onderwijs Sociaal Súdwest

Súdwest met junior Cyber Agents tegen online criminaliteit

Burgemeester Jannewietske de Vries trapte vrijdag 16 september trapte, samen met 150 basisscholieren, de Hackshield campagne af. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud worden aan de hand van de Hackshield game opgeleid tot experts op het gebied van digitale veiligheid. 

De aftrap van de Hackshield campagne vond plaats in het Atrium in Sneek, waarna de kinderen verschillende activiteiten ondernamen met betrekking tot (online) criminaliteit. Een rondleiding op het politiebureau, de interactieve Hackshield-speurtocht in de bibliotheek, lasergamen in het Bolwerk en een bezoekje aan de preventietruck van de politie op het Oud Kerkhof zorgden voor een geslaagde ochtend.

Bewustwording over cybercriminaliteit is belangrijk. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2021 was 17 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder slachtoffer van online incidenten of delicten. Hieronder vallen alle delicten die gepleegd worden met behulp van ICT, zoals aan- en verkoopfraude, hacken, phishing, fraude betalingsverkeer, identiteitsfraude, online pesten, online bedreiging en sexshaming.

Aan de hand van de Hackshield game worden de kinderen op speelse wijze al vroeg bewust gemaakt van de gevaren op het internet, hoe ze deze gevaren kunnen herkennen en hoe ze zich hiertegen kunnen wapenen. De online leeromgeving leidt de kinderen op tot Cyber Agent, waarbij ze zichzelf, maar ook ouders, grootouders, buren en bekenden leren beschermen.