Categorieën
Commentaar Europa Politiek

Stikstofminister Van der Wal: geen verzoek Rutte4 bij Sinkevicius’ brief

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt stelde vragen aan stikstofminister Christianne van der Wal over de achtergrond van de Brusselse brief van Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius die vorige week bekend werd. In deze brief schrijft hij dat het stikstofbeleid van Rutte4 tot 2030 geen verhindering mag vinden. Daarop kwam veel kritiek.

Van der Wal schrijft dat Rutte4 geen ‘inhoudelijke betrokkenheid’ heeft gehad bij de totstandkoming van Sinkevicius’ brief, aldus Nieuwe Oogst.
Zijn reactie is een antwoord op een brief die Van der Wal in februari aan hem stuurde. Hierin bracht zij de Eurocommissaris op de hoogte van het Nederlandse stikstofbeleid.

Ongetwijfeld heeft Van der Wal correspondentie met Sinkevicius. Maar zijn brief van vorige week is dwingend en dat is, volgens mij, tamelijk ongewoon. En het moment van verschijnen valt niet geheel toevallig samen met het belangrijke kabinetsoverleg over stikstof en andere kwesties.

Nergens lees ik iets over de eventuele rol van kabinetschef Diederik Samsom en/of commissaris Frans Timmermans met betrekking tot de brief van Sinkevicius. Misschien komt dat nog.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/04/04/brusselse-brief-kwam-niet-op-verzoek