Categorieën
Columns Landbouw Natuur en milieu Politiek

STIKSTOFBOM ONDER RUTTE IV

Nog steeds begrijp ik niet de aanstelling van Remkes als gespreksleider in het stikstofdossier. Hij was immers eerder voorzitter van het Adviescollege Stikstofproblematiek dat in juni 2020 adviseerde om in 2030 de stikstofuitstoot niet met 26% te beperken – het voornemen van het kabinet – maar met 50%. Met de benoeming van Remkes nam premier Rutte een doelbewust risico.

Rutte had meer samenhang in de crisisaanpak van het stikstofdossier gekregen door een gesprekscommissie met daarin: CDA-er Cees Veerman en oud-minister van Landbouw, voormalig CDA-premier Balkenende en VVD-er Sybe Schaap. CDA-leider Hoekstra had dan onmogelijk kunnen rebelleren. Nu ligt er een stikstofbom onder Rutte IV.

Volgens Robert Ellenkamp, ruimtelijk planoloog en redacteur bij Agrio, verzandt de stikstofcrisis verder, want Rutte IV gaf tijdens het debat op dinsdag 23 augustus niets toe. Inzake nieuw beleid behoort dat, volgens hem, wel zo te gaan.

Tureluur. © Gerda Bijker-Bos.

Op een werkbezoek in de grensregio, de dag daarvoor, gaf minister Van der Wal van Stikstof en Natuur te kennen dat de stikstofkraan verder dicht moet. Verder publiceerde NRC een artikel waarin staat dat de opkoopregeling door Brussel wordt afgekeurd, omdat die wordt beschouwd als ‘onterechte staatsteun’. In dit voorjaar gaf de bewindsvrouw aan dat er ‘een woest aantrekkelijk regeling ging komen’. ‘Eerst stem je dit met Brussel af en wanneer dat rond is, publiceer je het verhaal’, aldus Ellenkamp. Dus een foutje van Van der Wal.

Wouter de Winther van De Telegraaf constateerde dat premier Rutte de grip op het een en ander kwijt is. Heel Nederland ziet dat. Nu Rutte zelf nog.

Wiebe Dooper

bron: https://www.veld-post.nl/artikel/532121-stikstofcrisis-verzandt/