Categorieën
Columns

SANDER WARMERDAM EN JANNEWIETSKE DE VRIES ZIJN NIET DOL OP KRITISCHE JOURNALISTIEK

Bearn Bilker schrijft een interessant opiniestuk over de journalistiek als waakhond van de democratie. Het artikel staat op lc.nl en zal ongetwijfeld ook in de gedrukte versie zijn te lezen. Voormalig CDA-burgemeester Bilker snijdt een reeks van zaken aan waarmee ik herhaaldelijk in aanraking ben gekomen.

Bilker noemt onder meer de vertrokken LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam die ‘pleitte voor een ideale Friese mediawereld, met een journalistiek met eigenzinnige diepgang’. Een politieke uitspraak van Warmerdam. Diverse keren legde ik hem vraagstukken voor uit de Friese bestuurlijke cultuur en zeker ook uit de politieke en ambtelijke cultuur van Súdwest-Fryslân. Telkens reageerde Warmerdam met argumenten van onvoldoende gehalte. Zijn mails staan in mijn archief. Het is niet opmerkelijk dat Warmerdam vertrok bij de LC, want hij is natuurlijk een journalistieke held op sokken.

Doordat Warmerdam geen aandacht wilde schenken aan kritische journalistieke verslaggeving ten aanzien van Súdwest, stapte ik naar Liwwadders waar alle ruimte werd gegeven. Samen met enkele anderen werd een journalistiek team gevormd en vervolgens werden zaken in deze gemeente blootgelegd. De belangrijkste bijdrage ging over het wegtreiteren van ambtenaren door gemeentesecretaris Pieter Zondervan, die in 2022 gedwongen afscheid nam.

Toen er op 26 maart 2021 een artikel over het optreden van Zondervan verscheen, reageerde burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest verbolgen. Namens het college schreef ze aan de raad: ‘Het is naar en schadelijk als de directie en door anonieme bronnen in een kwaad daglicht wordt gesteld en beticht wordt van onwelgevallig gedrag, zonder dat daar bewijzen aan ten grondslag liggen.’ Er is sprake van foutieve stellingnames, want bewijzen zijn er legio en bronnen werden zorgvuldig gecontroleerd.

De insteek van Bearn Bilker is en blijft de moeite waard. Maar een deel van de Friese bestuurlijke elite, onder wie Jannewietske de Vries, is niet gecharmeerd van kritische journalistiek. En Sander Warmerdam gaf al de pijp aan Maarten.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron
https://lc.nl/opinie/Laat-de-journalistiek-de-waakhond-van-de-democratie-blijven-opinie-28176391.html