Categorieën
Columns Nederland Politiek

Sander de Rouwe is een gelukkige burgemeester

Binnenlands Bestuur presenteert een interview met CDA-er Sander de Rouwe die binnenkort een jaar burgemeester is van de IJsselstad Kampen. Als jonge twintiger werd hij in Bolsward raadslid en het was de bedoeling er wethouder te worden. Dat liep anders. In plaats daarvan werd hij op zijn 26ste Tweede Kamerlid.

De Rouwe was in 2014 en 2018 informateur in Súdwest-Fryslân, en tussen 2015-2021 gedeputeerde in Fryslân. De Rouwe is een bestuurder die uit het goede hout is gesneden. Hij is sterk op de inhoud gericht en communiceert gemakkelijk. En ongetwijfeld volgt De Rouwe nauwgezet het optreden van landelijke CDA-kopstukken als Hoekstra en De Jonge.

De Rouwe is begin veertig en nog te jong om tot aan zijn pensioen burgemeester te blijven. Hij komt nog wel eens terecht in een bestuurlijke functie buiten de politiek. Een eventuele – latere – terugkeer naar de landelijke politiek valt geen zinnig woord over te zeggen, want de politieke toekomst van het CDA staat op het spel. Mocht zijn partij erin slagen om een sterke positie te herwinnen, dan zie ik hem geen Kamerlid worden, maar bewindsman. Deze Bolswarder blijft namelijk een man met ambities.

Voorlopig is De Rouwe gelukkig als burgemeester van Kampen. ‘Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik graag burgemeester wilde worden, maar ik vertelde er niet bij dat ik dat alleen in Kampen wilde zijn’, zegt hij tegen Binnenlands Bestuur.

Wiebe Dooper

Raadpleegt u ook: https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/sander-de-rouwe-verlangde-al-tien-jaar-naar-kampen