Categorieën
Commentaar Politiek

RUTTE4 BLIJFT IN DE PUT

In de peiling van zaterdag 22 april door Maurice de Hond kunt u aflezen dat de VVD de helft van het aantal zetels verliest: van 34 naar 17 Kamerzetels. Dit aantal is het laagste aantal van Rutte’s VVD sinds 2009.

De BBB is in de peiling twee keer zo groot als de VVD. Ook scoort de eventuele combinatie GroenLinks 15 en PvdA 12 samen 27 zetels.

De regeringscoalitie verliest fors. De daadwerkelijke omvang van 78 zetels is in de peiling 40 lager, dus 38 zetels. Ook is opvallend dat slechts 30% van de ondervraagden hoopt dat Rutte4 de rit uitzit.

Opmerkelijk is de terugval van de PVV. In 2021 scoort de partij 17 zetels en in deze peiling 9. Misschien dat een deel van Wilders’ aanhang genoeg heeft van zijn beledigende betogen.

DENK, BIJ1, 50PLUS en BVNL vallen met de introductie van een kiesdrempel van 3 zetels buiten de boot. Deze kiesdrempel is de moeite waard om verdere versplintering tegen te gaan.

Het politieke initiatief van Pieter Omtzigt is nog niets over bekend. Het enige wat dit mediapodium weet is dat hij beslist betrouwbare mensen om zich heen wil. Omtzigt kan met de BBB de hegemonie van de gevestigde orde verder doorbreken, eventueel met de komst van Mona Keizer.

Rutte4 wil zolang mogelijk aan de macht blijven en tijdrekken is daarvoor een belangrijke bezigheid. Maar de Nederlandse bevolking is klaar met het gehannes van dit kabinet. Rutte4 blijft gewoon in de put.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron: