Categorieën
Columns Politiek

RUTTE IV scoort 3.3 oftewel: RUIM ONVOLDOENDE

Rutte IV kan eigenlijk niets goed meer doen bij de Nederlandse bevolking. Het rapportcijfer 3.3 zegt genoeg, dat staat gelijk aan ruim of zwaar onvoldoende. Deze waardering – beter het gebrek daaraan – is afkomstig uit de jaarlijkse peiling van EenVandaag voor Prinsjesdag, waaraan deze keer dertigduizend mensen deelnamen.

‘Vernietigender dan dit wordt het gewoon niet. Ik heb dit echt nooit eerder gezien zo’, zegt opiniepeiler Gijs Rademaker van EenVandaag in het AD.
(https://www.ad.nl/politiek/rutte-iv-krijgt-3-3-als-rapportcijfer-vernietigender-dan-dit-wordt-het-niet~a83826f9/) RTL stelt op basis van opmerkingen van ondervraagden dat de geringe waardering valt te wijten aan het niet optreden in: de toeslagenaffaire, de asiel-, stikstof- en koopkrachtcrisis en de gaswinning in Groningen. (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5333866/kabinet-rutte4-vertrouwen-kiezers-verkiezingen-prinsjesdag)

Al langere tijd wordt beweerd dat VVD-premier Rutte de regie kwijt is. En daarnaast bestaat er veel wantrouwen tegenover hem, Kaag en Hoekstra. Rutte IV gaat zich niet meer herstellen, volgens mij. Boeren, burgers, buitenlui, maar ook behoorlijk veel leden van regeringspartijen VVD en CDA hebben het gehad met dit kabinet.

Op Prinsjesdag, 20 september aanstaande, is het een beetje pracht en praal, en wederom kritiek niet van de lucht. Vervolgens breekt een hete herfst aan met het verhaal van gespreksleider Remkes over de stikstofsores en de perspectiefbrief. Intussen blijft de landbouwsector alert.

Het is afwachten wie als eerste de stekker uit Rutte IV trekt. Dat zal ongetwijfeld het CDA zijn. Partijleider Hoekstra heeft daar al op voorgesorteerd. Hij wil immers uitstel van 2030 als streefjaar voor de stikstofdaling en KDW (Kritische Depositie Waarde) uit de wet. Het CDA pleegt politieke zelfmoord door in Rutte IV te blijven. Vertrek uit dit kabinet houdt het CDA nog een beetje levend.

Wiebe Dooper