Categorieën
Bolsward Fryslân Interviews Niet gecategoriseerd Politiek Sneek Súdwest Workum

Rowdy van der Veen van GroenLinks gaat het raadswerk missen

Rowdy van der Veen stopt als raadslid voor GroenLinks. In eerste instantie stond hij op de kandidatenlijst, maar later trok hij zich terug. Niettemin was hij graag doorgegaan met het politieke werk.

  1. In welk opzicht of in welke opzichten was GroenLinks de afgelopen raadsperiode succesvol?

    Ik denk omdat we deze periode een coalitiepartij waren met een wethouder. Hij heeft duurzaamheid en het sociale onderdeel hoog in het vaandel staan en daarmee kon winst worden behaald. Zo staat standaard een goed gevuld kopje ‘duurzaamheid’ in alle raadsvoorstellen en kwam daar extra aandacht voor.

    Persoonlijk heb ik mijn best gedaan om het zwembad in Bolsward open te houden en het Modelspoormuseum in Sneek te houden. En dat in beide gevallen op een manier die misschien ‘vreemd’ was voor een gemeenteraad, namelijk door middel van werkgroepen met raadsleden en een verbindende rol te spelen in beide zaken.

    2. Hoe kijk je terug op je eigen functioneren als raadslid? Wat vond je bijvoorbeeld positief en welk onderdeel had beter gekund?

    In het begin was natuurlijk alles nieuw voor mij: ik had een doos vol met idealen en principes en moest daar wat mee gaan doen. Dat is volgens mij allemaal goed gelukt, want ik heb met alle partijen en veel raadsleden een goede band opgebouwd. Ook bereidde ik mijn inbreng altijd serieus en goed voor. Dat heeft er, denk ik, ook voor gezorgd dat alle moties en amendementen die ik indiende, het haalden.

    In de raadsvergaderingen zie je altijd maar een stukje van het debat terug. Het grootste deel daarvan vindt, helaas, plaats buiten het zicht van de inwoners. Dat is een onderdeel waarvan ik vind dat het beter kan.

3. Inzake vraagstukken als energie en milieu loopt GroenLinks voorop in Súdwest. In welke mate is die uitspraak terecht?

Dat is zeker waar, vind ik. Alle partijen weten natuurlijk wel dat er ‘iets’ moet gebeuren op het gebied van energie en milieu, maar toch zijn er veel  die bijvoorbeeld faliekant tegen windmolens of zonnepanelen zijn. De proefboringen naar gas bij Oppenhuizen was ook niemand blij mee, gezien alle problemen in Groningen.

Andere partijen vinden GroenLinks misschien wel eens zeuren, maar we zijn ook realistisch. Het kost soms ontzettend veel geld om iets 100% duurzaam of energieneutraal te doen. Dan is het gewoon niet realist het op dat moment te doen.

4. Hoeveel zetels verwacht je dat GroenLinks minimaal behaalt en maximaal?

Dat is lastig te zeggen. Ik weet wel dat de uitslagen in de gemeente erg beïnvloed worden door wat er landelijk gebeurt.  GroenLinks beschikt over  trouwe stemmers. Nu  FVD meedoet, is het goed mogelijk dat er nu ook mensen gaan stemmen die anders thuis waren gebleven. En ik verwacht dat de nieuwe partij Nieuw Sociaal op twee zetels uitkomt.

5. Súdwest vormt een regio met veel veehouderijen. In welk geval of in welke gevallen kan een veehouder worden gedwongen om grond te verkopen aan de overheid of een natuurorganisatie? En waarom? 

Dit is echt een zaak voor de Rijksoverheid eigenlijk, de gemeente heeft hier weinig over te zeggen. In het algemeen ben ik persoonlijk niet voor het ”nu” verplicht moeten verkopen van het bedrijf aan de overheid, want ik zou liever zien dat het Rijk het overnemen van een boerderij ontmoedigt. Als het Rijk inderdaad vindt dat er teveel veehouderijen zijn, moet er compensatie komen voor de eigenaar.

6. Is er sprake van een transparante bestuurscultuur in Súdwest?

Dat hangt sterk af aan wie je het vraagt. Eerder gaf ik al aan dat veel overleg buiten het zicht van de inwoners plaatsvindt. Dat gebeurt natuurlijk niet expres. Maar het is praktisch onmogelijk om tien uren te discussiëren over een onderwerp en het is  onmogelijk om elk telefonisch of fysiek overleg tussen partijen op te nemen.

In de raadsvergadering benoemen alle partijen áltijd argumenten en overwegingen.  Dat stuk is dus zeker transparant.

7. Op welke wijze kan de betrokkenheid van de burger direct worden vergroot in Súdwest?

De gemeente doet al veel op dit vlak. Er zijn regelmatig informatieavonden over bepaalde onderwerpen die lokaal spelen, die dan ook gehouden worden in een dorpshuis in de buurt van waar het speelt. Over gemeentelijke brede zaken worden vaak verschillende bijeenkomsten gehouden verspreid door de gemeente.

Betrokkenheid kan ook worden versterkt door bijvoorbeeld anoniem online enquêtes te houden om de mening te peilen over bepaalde kaders die we vaststellen als raad. Er komen dan onderwerpen aan de orde, die niet in een partijprogramma staan. Een goed voorbeeld vind ik de detailhandelsstructuurvisie. Dat document heeft ervoor gezorgd dat Mijn Tafel niet nét buiten het centrum gevestigd mocht worden en dat er in Stadsfenne geen snackbar mocht komen.

8. In eerste instantie stond je op de lijst van GroenLinks voor de raadsverkiezingen. Vervolgens trok je je terug. Wat vormt daarvan de achtergrond?

Ik ben altijd van de eerlijke en open antwoorden, dus ook deze vraag zal ik beantwoorden. De korte versie luidt: er stond iemand anders op de lijst waarmee ik een groot verschil van inzicht had. Daarom trok ik me al in oktober 2021 terug. Uiteindelijk trok die persoon, twee dagen voordat de lijst definitief ingediend moest worden (eind januari 2022), zich ook terug. Dat had te maken met een nieuwe baan van deze persoon, die niet  verenigbaar was met de positie van kandidaat-raadslid.

Ik baal daar enorm van, want ik vind het raadswerk erg leuk en interessant. Zaken pakte ik anders aan dan veel andere raadsleden en ik kreeg zaken voor elkaar. Zonder uitzondering zijn de andere raadsleden bekwaam en professioneel. Ook was er een goede werksfeer waarin ik nog graag vier jaar was doorgegaan.

(Dit is deel 8 in de serie over de raadsverkiezingen in Súdwest-Fryslân)

WD