Categorieën
Columns Humor

‘STOOM IN SUDWEST’

De nieuwe actiegroep ‘STOOM IN SUDWEST’ wil een Duitse stoomtrein in Súdwest-Fryslân, de grootste gemeente van Nederland, laten rijden. Deze indrukwekkende stoomtrein dient vanuit Sneek en Bolsward alle dorpen in Súdwest te bereiken.

De redactie van BREKT.NL wist geheime documenten te bemachtigen van ‘STOOM IN SUDWEST’. In deze papieren staan de toekomstige plannen nauwkeurig omschreven met een financiële paragraaf, twee hoofdstukken met cultuurhistorische informatie en een interessant pleidooi tegen reusachtige windmolens.

De Rabobank schenkt dertig miljoen euro voor aan te leggen spoorlijnen in Súdwest-Fryslân. Ook dragen tientallen boeren heel veel geld bij. Zoiets ligt ongetwijfeld gevoelig bij de D66-top, die een klein beetje anti-agrarisch is ingesteld.

Ook wordt de stoomtreinreiziger alles verteld over de indrukwekkende Sneeker Waterpoort. Met dank aan Dirk van der Meer.

De cultuurhistorische informatie heeft betrekking op allerlei geschiedkundige gebeurtenissen in Súdwest, kerkgebouwen en monumentale boerderijen. Tijdens de treinritten worden reizigers constant via de intercom op de hoogte van alle weetjes die onderweg zijn te zien. De bedenkers van deze weetjes zijn door ‘STOOM IN SUDWEST’ opgeleid en getraind.

De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân geeft binnenkort het fiat voor de aanleg van het eerste stoomtreintraject tussen Sneek en IJsbrechtum. Er wordt verwacht dat er bij het aanbreken van het najaar in 2024 totaal 175 km treinrails dwars door heel Súdwest is aangelegd.

‘STOOM IN SUDWEST’ is overigens een felle tegenstander van grote windmolens en de aanleg van zonnepanelenparken. Opmerkelijk is dat deze actiegroep een parlementair onderzoek wil instellen naar de mogelijkheden voor subsidieverstrekking aan gewone Nederlanders voor de aanschaf van kolenkachels. In Súdwest-Fryslan zijn kolen gratis af te halen bij gemeentewerken.

Wiebe Dooper