Categorieën
Boeken Literatuur

‘HET VERZET’ VAN AALTJE VAN WIERINGEN: LEZENSWAARDIG EN INDRUKWEKKEND

Aaltje van Wieringen publiceert in maart 2023 ‘Het Verzet’. De auteur presenteert een indringend autobiografisch levensverhaal met mishandeling en ontkenning door beide ouders. Deze bijzondere uitgave is opgebouwd uit drie delen bestaande uit 59 verhalen. Daarnaast nog de proloog met een verantwoorde uiteenzetting en het dankwoord.

Van Wieringen schrijft pakkend in heldere en tamelijk korte zinnen. Dat zorgt ervoor dat het boek zeer leesbaar is. In de proloog schetst ze een van de hoofdthema’s. Het gaat daarin om ernstige dubbelzinnigheden met enerzijds door ouders te worden ontkend en anderzijds de inzet om juist wel gezien en gewaardeerd te willen worden. Van Wieringen gaat echter niet alleen de strijd aan met haar vader en moeder. Ze krijgt het ook aan de stok met artsen, onderwijzers en ambtenaren.

Aaltje van Wieringen in de jaren vijftig op een motor.

‘Ik leerde mijn verzet om te zetten door mijn verdriet en boosheid achter me te laten en doen waar ik van hield: scheppen!’ Deze slotzin in de proloog kenmerkt zich door optimisme, een levenslust om niet constant in negatieve ervaringen en dus in boosheid, te blijven hangen. Het kenmerkt Van Wieringen als sterke persoonlijkheid.

De schrijfster wordt geboren in 1935 in Renkum en maakt de Slag om Arnhem mee. In Het Verzet worden diverse jeugdervaringen uit de Tweede Wereldoorlog beschreven. Anne, zoals de schrijfster in het boek heet, heeft in de oorlog een zeer leuk vriendinnetje, Elsie, wier moeder diepgelovig is. De jonge Anne, die opgroeit in een niet gelovig gezin, betrekt vervolgens geloofszaken op interessante wijze bij allerhande zaken tot in haar volwassen leven.

Aaltje van Wieringen thuis in Castricum, 2019.

Het getreiter van haar ouders gaat jarenlang door, zelfs nadat Anne met veel pijn en moeite het ouderlijk huis verlaat. In 1959 trouwt ze met Martijn met wie ze een dochter krijgt, Manon. De relationele ontwikkelingen met Martijn verlopen niet evenwichtig. Na jarenlange spanningen ontmoet Anne – gelukkig- een minnaar, waarmee ze circa twintig jaar een goede intieme band heeft.

Van Wieringen verdient respect door het schrijven van Het Verzet waarin ze zich nergens in een slachtofferrol positioneert. De auteur kijkt niet om in wrok, ze toont zich een zeer sterke vrouw met terechte zorgen.

Ook gaf Van Wieringen enkele dichtbundels uit en publiceerde in 2021 met Het Gemis, een roman. In haar werkzame leven was ze hoofd van een kleuterschool en lerares schilderen.

Wiebe Dooper

Aaltje van Wieringen. Het Verzet. Prinsenbeek, 2023.
Uitgever Davey Jones Publishing, Prinsenbeek, The Netherlands.
Te bestellen via: www.daveyjonespublishing.nl
en verkrijgbaar in de boekhandel voor € 18,90.