Categorieën
Commentaar Fryslân Politiek Sneek Súdwest Welzijn Zorg

Raad H’veen hoort deze week van sluiting Tjongerschans; raad SWF weet eind 2022 van sluiting Antonius

De publieke opinie en diverse media schrikken van het nieuws over de sluiting op termijn van de ziekenhuizen Antonius in Sneek en Tjongerschans in Heerenveen. Het betreft een elementair thema, omdat gezondheid en zorg het directe belang van mensen treft.

Er ligt een groot tijdverschil tussen het moment dat de gemeenteraden van Heerenveen en Súdwest worden geïnformeerd: ruim een half jaar. De raad van Heerenveen wordt afgelopen week geïnformeerd, een dag voordat de sluiting van Tjongerschans in de media staat.

‘Het nieuws heeft ons echt overvallen’, zegt ook PvdA-wethouder Sybrig Sytsma van Heerenveen. Daar voegt ze onder meer aan toe dat het bericht ‘kwam als een donderslag bij heldere hemel’.

Opvallend is dat haar collega-wethouder Marianne Poelman (PvdA) uit Súdwest reeds in december 2022 op de hoogte is van (eventuele) sluiting van Antonius. De logische vraag luidt: Is Sytsma dan ook al op de hoogte van (mogelijke) sluiting van Tjongerschans, of juist niet? Ze heeft daarover wat uit te leggen aan de Heerenveense raad.

In het bijzijn van Poelman wordt – om precies te zijn – op dinsdag 13 december 2022 de gemeenteraad van Súdwest op de hoogte gebracht van (mogelijke) sluiting van Antonius. Daarbij zijn externe bureaus betrokken. Het een en ander vindt achter gesloten deuren plaats. Op de livestreamverbinding van Súdwest is dat te zien.

Ongeveer tegelijkertijd met de raad van SWF wordt BREKT.NL vanuit Antonius ook op de hoogte gebracht van eventuele sluiting.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1211833/gemeenten-verbijsterd-over-voorgenomen-sluiting-ziekenhuizen-donderslag-bij-heldere-hemel

https://sudwestfryslan.raadsinformatie.nl/vergadering/1057454