Categorieën
Commentaar Politiek

PVDA-LEIDER KUIKEN ZET DE SOCIAALDEMOCRATIE VERDER IN DE UITVERKOOP

PvdA en GroenLinks willen voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen uitkomen met een gemeenschappelijke kandidatenlijst en een identiek programma. De partijleiders Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) hebben dat bekendgemaakt. Als dat maar goedkomt!

Vanaf maandag 10 juli kunnen de leden van de twee partijen door middel van een referendum stemmen over deze plannen, een week lang is daarvoor de tijd.

Uiteraard staan beide partijen voor sociale gelijkheid, kleinere inkomensverschillen, betaalbare huurwoningen, koopkracht van minima en ga zomaar door. Maar hier ligt niet het knelpunt voor de samenwerking die de hoogste kringen van beide partijen verlangd. Volgens mij is die samenwerking, onder meer, niet echt gebaseerd op een reële analyse van het kiezersgedrag, maar op verwachtingen. En daar wringt de schoen.

Op 1 december 2020 presenteren PvdA en GroenLinks een gezamenlijke lijst voor de Eerste Kamer; beide partijen voeren wel een eigen campagne voor de Statenverkiezingen van medio maart 2023. Jesse Klaver zegt dan: ‘Wij kunnen de grootste fractie in de Eerste Kamer worden en daarmee zorgen dat het kabinet niet om het ijzersterke linkse blok heen kan.’ Klaver zit mis, want BBB wordt de grootste fractie in de Eerste Kamer.

Op zaterdag 11 juni 2022 tijdens het jaarcongres van de PvdA waarschuwt voormalig partijleider Ad Melkert al: ‘Samenwerking in de Eerste Kamer levert geen stem extra op. De stemmen moeten we ergens anders vandaan halen. En dat moeten we als PvdA doen.’ Zijn partijgenoot Diederik Samsom, ook eerder partijleider, stelt op dat congres: ‘De rode strijd voor een rechtvaardige samenleving en de groene strijd voor een duurzame samenleving een en dezelfde zijn.’

Tsja, Samsom beseft terdege dat door nauwere samenwerking thematiek rondom klimaat, energie en milieu meer op de politieke agenda komt. En daar heeft Samsom baat bij als aanjager van de Green Deal in Brussel met zijn baas Frans Timmermans, ook PvdA.

Samsom is sowieso geen sociaaldemocraat maar een uitermate ambitieuze man, die de sociaaldemocratie onherstelbare schade heeft toegebracht in de periode 2013-2017, als hij fractievoorzitter is. Door zijn toedoen gaat de PvdA met de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 naar een historisch verlies van 38 naar 9 zetels. Nog maar zes jaar geleden.

Verdere toekomstige samenwerking met GroenLinks is een te grote vlucht naar voren. De PvdA komt nog meer onder invloed van reeds genoemde dossiers als klimaat, energie en milieu. Ongetwijfeld belangrijk. Echter, de oorspronkelijke kracht van de sociaaldemocratie ligt op sociaaleconomisch- en sociaal terrein.

Kuiken heeft als PvdA-leider de boot gemist om een grondige heroriëntatie ten aanzien van de sociaaldemocratie op gang te brengen. Dan komt ze uit bij de kiezers die verwant zijn aan de kern van het gedachtengoed van de PvdA: ambtenaren, leraren, uitkeringsgerechtigden, werknemers in zorg, industrie en bouw. Daarbij komen nog de zzp-ers. Weet Kuiken eigenlijk wel wie dat zijn?

Kuiken laat zich leiden door te grote verwachtingen, die aanslaan bij de jongere aanhang van de PvdA. Maar de kern van de sociaaldemocratie is essentiëler dan een te grillige tijdgeest.

Wiebe Dooper

https://groenlinks.nl/nieuws/groenlinks-en-pvda-kondigen-ledenreferendum-aan

https://groenlinks.nl/nieuws/pvda-en-groenlinks-presenteren-lijsten-eerste-kamer-gezamenlijk-de-grootste

https://nos.nl/artikel/2432277-grote-stap-voor-pvda-groenlinks-verder-samen-in-eerste-kamer