Categorieën
Economie Energie Europa Overheid

Provincie en Heerenveen treden toe tot Chemport Europe

Chemport Europe is de naam van het samenwerkingsverband voor groene chemie in Noord-Nederland. Chemport wil in 2030 koploper op het gebied van groene chemie in Europa zijn. Om dit te bereiken werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de noordelijke regio intensief samen.

Circulaire plastics en recycling spelen een zeer belangrijke rol in de vergroening van chemie. Fryslân en Heerenveen zijn een welkome versterking binnen de samenwerking, gezien de expertise en activiteiten op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan het NTCP (Nationaal Test Centrum Circulaire Plastics), de Kunststof Sorteer Installatie, NedCam en Morssinkhof Plastics.

Chemport Europe bestaat in totaal uit zo’n 120 bedrijven, waaronder chemieclusters in Delfzijl en Emmen en recycling expertise rondom Heerenveen. Aangevuld met een groot kenniscluster rond de Universiteit van het Noorden (MBO, HBO en WO) en de actieve rol van provincies en gemeenten wordt er hard gewerkt om de procesindustrie te verduurzamen en te versterken. Hiervoor zijn de transitie naar hernieuwbare niet-fossiele grondstoffen, het verlagen van uitstoot en het gebruik van hernieuwbare energie de speerpunten.