Categorieën
Columns

ODE AAN JOHAN DERKSEN

Onderstaande tekst schreef ik twee jaar geleden op 22 juni 2020 en werd gepubliceerd op Facebook en de site van de Leeuwarder Courant, WD.

Voetbalman, journalist en bluesliefhebber Johan Derksen is een fenomeen. Hij vormt met oud-Leeuwarder Wilfred Genee en Rene van der Gijp de kern van het smakelijke en onsmakelijke tv-programma Veronica Inside. Met name activisten en enkele bekende Nederlanders eisen het excuus van Derksen over zijn uitspraak waarin hij rapper Akwasi vergelijkt met Zwarte Piet. Het is een al dan niet misplaatste grap van Derksen. Meer niet. Boosheid alom. Hopelijk wint het nuchtere verstand. Hieronder mijn verhaal in tien punten.

Ten eerste: altijd is Derksen zichzelf. Hij vertoont een ouderwets rechtlijnig gedrag uit de tijd dat ‘we’ nog afspraken maakten met een handtekening op de achterkant van een sigarendoosje. Derksen heeft dat gedrag natuurlijk ook vertoond toen hij jarenlang succesvol hoofdredacteur was van Voetbal International. Ik herinner me nog een zeer vloeiend geschreven artikel van zijn hand over Foppe de Haan.

Ten tweede. Kritiek op Derksen hoort. Hij is onomstotelijk een kenner van de voetbalwereld. Bijna alle ins en outs kent hij. Zijn vermelde anekdotes zijn veelal raak en soms onsmakelijk. Zijn humor is met recht afkomstig uit de voetbalkantine. Het maakt hem niet charmant, maar wel gewaardeerd en tegelijk gevreesd. Op een punt valt Derksen zeker terecht te bekritiseren en dat is zijn openlijk seksisme. En tegelijk kijken veel vrouwen naar Veronica Inside.

Ten derde. Derksen was en is geen racist. Elke gedachte in die richting is onwaar en tegelijk schadelijk voor de gehele voetballerij. Met name bondscoach Koeman had in het huidige proces Oranje moeten adviseren af te zien van publiekelijke meningsvorming als groep. Een individuele opinie is daarentegen prima en de verantwoordelijkheid van de betreffende speler. International Georginio Wijnaldum bijvoorbeeld, spelend bij Liverpool, is een gerespecteerde en intelligente man en kan prima zijn zegje doen.

Ten vierde. Derksen is een oprechte man. Als hij ergens naast zit, durft hij dat toe te geven. Tegelijk heeft hij zelfspot. Dat zien we vooral terug als hij spreekt over zijn huwelijk en daarbij dingen zegt van laag allooi. Het zijn merendeels seksuele toespelingen, die te vaak worden geuit.

Ten vijfde. Derksen heeft een sociaal hart. Over uitbuiting en slavernij schuift Derksen zijn opvattingen niet onder stoelen en banken. Van Arie Boomsma en Albert Verlinde, de zogeheten BN-ers, is mij geen enkel maatschappelijke engagement bekend.

Ten vijfde. Derksen was een keiharde en woeste linksback bij diverse clubs. Toen Beenhakker als trainer vertrok van Veendam naar Cambuur in 1972, maakte Derksen de tegenovergestelde reis. Veendam bood 15.000 gulden voor Derksen aan de penningmeester in Leeuwarden. Deze gaf aan clubvoorzitter Douwe Keizer te wachten, totdat Veendam wel 25.000 op tafel zou leggen. Keizer zei daarop ongeveer het volgende: Verkoop Derksen meteen. Straks lopen we die 15.000 gulden mis.

Ten zesde. Het eventuele opheffen van Veronica Inside is een regelrechte aanval op ons allen. Op de vrijheid in onze democratie. Het is toegeven aan censuur en aan onverwerkte emoties van een minderheid die om wat voor reden ook zeker recht van spreken heeft. De politiek en met name premier Rutte zou met een evenwichtig verhaal moeten komen. Maar jammer genoeg blijft Rutte nog op afstand.

Punt zevende. Het is te gek voor woorden dat grutter AH zich terugtrekt als reclameboodschapper rond de uitzending. AH maakt zich hiermee onderdeel van een serieus en furieus maatschappelijk debat en daar de grutter beter buiten blijven. Hetzelfde geldt voor andere weglopende adverteerders.

Punt acht. De activistische minderheid en de zogeheten tv-sterren hebben in het publieke debat teveel invloed. Ze mogen Derksen neerzetten als tegenstander, maar niet als dé vijand. Overigens is het altijd legitiem aandacht te vragen voor racisme en discriminatie, waar dan ook, op alle niveaus en alle sectoren van de maatschappij. Daarover dient bestaat geen enkel misverstand. Bij niemand.

Punt negen. De gevestigde media dienen zich te realiseren dat de vrijheid van meningsuiting uitermate waardevol is. Een eventueel verbod van Veronica Inside is het toepassen van censuur en een directe bedreiging van de democratie. Het verbod zal heftige emoties oproepen en kan zeer ernstige gevolgen hebben. En dat mag en kan nooit de bedoeling zijn.

Punt tien. Derksen is dus een voetbalkenner. Hij heeft niets met sporten als darts en turnen. Tal van muziekstijlen neemt hij ook afstand van, maar zeker niet van blues. Derksen heeft zich in blues verdiept en is een kenner. Hij organiseert muziekoptredens en wil van zijn woonplaats Grolloo de ‘blueshoofdstad van Europa’ maken. Derksen is dus meer dan alleen een voetbalman.

Een indrukwekkende grote groep schaart zich via de sociale media achter Derksen, onder wie ik.

Wiebe Dooper, fan van Veronica Inside