Categorieën
Columns Ethiek Politiek

NEOLIBERAAL RUTTE IV WERKT ONTWRICHTEND

VVD-staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken passeert een bestemmingsplan van de gemeente Tubbergen om in hotel ‘t Elshuys, gelegen in het dorpje Albergen, enkele honderden asielzoekers te vestigen. Hiermee wil Van der Burg de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel ontlasten.

De bewindsman neemt met zijn handelswijze de vergunningsverlening van de gemeente Tubbergen over. Het college en de raad van deze gemeente voelen zich tekort gedaan en onder de bevolking is opschudding ontstaan.

Columist Roderick Veelo schrijft in De Telegraaf (17 augustus 2022) dat er de laatste zes jaar niets terecht kwam van regulering van de asielstroom en uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers. In plaats daarvan zorgt – mede – Rutte IV ervoor dat bendes asielzoekers naar Europa brengen. ‘Het slachtoffersentiment in de media en de ngo’s doet de rest’, aldus Veelo.

In een persbericht van woensdag 18 augustus 2022 schrijft Frank Candel van Vluchtelingenwerk: ‘Dit is een opvangcrisis zonder vluchtelingencrisis’. Sinds september 2021 zijn er veel vluchtelingen die verblijven in noodopvanglocaties, maar die zijn ongeschikt voor bewoning, aldus Vluchtelingenwerk in NRC.

Columnist Veelo beticht de VVD-kamerleden Bente Becker en Ruben Brekelmans van misleiding. Becker verkondigt al jaren dat de VVD de instroom van migranten wil inperken. En Brekelmans zegt dat zijn partij gemeentes niets oplegt omtrent nieuwe AZC’s, aldus Veelo.

Overigens is de column van Veelo getiteld: ‘VVD is een zielloze verzameling onkunde en bedrog.’ Dat zijn harde bewoordingen. Ongetwijfeld heeft het ermee te maken dat Rutte zich heeft omringd met onkundige jaknikkers in zijn kabinet en Tweede Kamerfractie, die wordt geleid door ‘tassendraagster’ Sophie Hermans.

In een breder verband ontbreekt bij het neoliberalisme een rechtvaardige oriëntatie op de samenleving. Niet alleen VVD en D66 kunnen we tot die stroming rekenen. De CDA-bewindslieden Hoekstra en De Jonge idem dito.

Wiebe Dooper