Categorieën
Columns

DOM VERHAAL RTV DRENTHE EN NOS

Samen met RTV Drenthe presenteert de NOS vandaag een interview met boswachter Rob Bleijs, die actief is op het Dwingelderveld, een schitterend natuurgebied in Drenthe.

Het verhaal kenmerkt zich door moreel paternalisme. Typische pennenvruchten van lieden die zich vervelen en vanuit dat nietsdoen boswachter Rob lastigvallen met domme vragen en publiek in natuurgebieden gedragsmatig diskwalificeren.

RTV Drenthe en de NOS vinden dat bezoek van mensen aan de natuur, ‘lopend, fietsend of te paard’ schadelijke effecten kan hebben. Hopelijk loopt die drukte voor boswachter Rob niet uit op een burnout.

Mijn Wetterhoun heeft een duurzame relatie met een wolvin.

‘Ga niet van de paden af. Want vlakbij kunnen adders liggen of broedende vogels’, zegt boswachter Rob. Ook wijst hij op de kwetsbare aanwezigheid van reekalfjes, waardoor honden aangelijnd moeten blijven. En achtergelaten plastic ‘kan zelfs dodelijk zijn wanneer het in de magen van dieren belandt’, betoogt Rob.

De briljante opstellers van de tekst waarschuwen dat Rob als boa een bon mag uitschrijven. Een pittige mededeling aan het eind luidt dat boswachter Rob ook pepperpray bij zich heeft.

Een nieuw kabinet kan enkele arbeidsplaatsen bij RTV Drenthe en NOS in een oogwenk schrappen.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:

https://nos.nl/artikel/2470907-lekker-de-natuur-in-maar-trap-niet-op-het-nest-van-de-leeuwerik