Categorieën
Fryslân Nederland Onderzoek

LIMBURG OP KOP ALS VAKANTIEPROVINCIE. FRYSLAN VIJFDE

(tekst: Hendrik Beerda Brand Consultancy B.V. op Liwwadders.nl)

Voor de Nederlander die in eigen land vakantie viert heeft Limburg verreweg het meest te bieden, blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. De provincie steekt met kop en schouders boven de andere provincies uit als het gaat om de kwaliteit van het verblijf en de blije sfeer. Drenthe, Gelderland en Zeeland zijn, op afstand, de beste alternatieven voor een vakantie in Limburg.  De binnenlandse toerist geniet het liefst vanuit de auto van de Limburgse natuur, voorafgaand aan een horecabezoek. Aan het onderzoek deden sinds 2011 109.000 respondenten mee.

De kerk van het Limburgse Neer. © Annemie de Wijk

‘Wat betreft natuurschoon scoort Limburg vergelijkbaar met Drenthe en Gelderland. Wandelen en fietsen doet men het liefst in Gelderland. De ruigheid van de natuur wordt aan Drenthe zo gewaardeerd en aan Zeeland uiteraard de kust. Een fijne vakantie draait echter in de eerste plaats om sfeer en een kwalitatief verblijf en daarop scoort Limburg veruit het best. Van de Limburgse natuur geniet men het liefst tijdens een autorit’, verklaart merkadviseur Hendrik Beerda.

Mooi Groningen. © Alma Wanningen

Aantrekkelijkste vakantieprovincies in 2023 (+ positie in 2022)

1.  (1) Limburg

2.  (3) Drenthe

3. (4) Gelderland

4. (2) Zeeland

5. (6) Friesland

6. (8) Overijssel

7. (5)   Noord-Brabant

8. (7)   Noord-Holland

9. (10) Groningen

10. (11) Utrecht

11. (9)   Zuid-Holland

12. (12) Flevoland

Duinlandschap bij Zierikzee. © Geertje Duinkerken

Maastricht favoriete vakantiestad

De aantrekkelijkheid als vakantieprovincie heeft Limburg voor een belangrijk deel te danken aan haar hoofdstad. Maastricht wordt door de Nederlander ervaren als de meest dynamische en creatieve stad buiten de Randstad en de sympathiekste stad van het land. Na Amsterdam heeft Maastricht de mooiste architectuur en de beste horeca, volgens het Nederlandse publiek. Wat betreft de kwaliteit van het verblijf, maar vooral qua sfeer en het omringende landschap kan Amsterdam echter totaal niet tippen aan de Limburgse stad, blijkt uit het onderzoek. Als het om winkelplezier gaat, moet Maastricht twee steden voor laten gaan: Amsterdam en Rotterdam.

Rivierenlandschap langs de IJssel. © Harrie Muis

Middelburg op plaats twee

‘Opvallende nummer twee op de ranglijst van favoriete vakantiesteden is Middelburg. De hoofdstad van de kleinste provincie wordt gezien als de meest traditionele stad van Nederland, maar heeft verder geen uitgesproken profiel. Het vormt vooral een aantrekkelijke uitvalsbasis voor een vakantie aan de Zeeuwse kust en scoort relatief goed qua sfeer en architectuur. De stad zou zijn positie verder kunnen versterken als het toeristische aanbod sterker wordt geprofileerd. Het Zeeuws Museum en het middeleeuwse abdijcomplex waarin het museum is gevestigd, zijn nu zelfs onder de Zeeuwse bevolking weinig bekend, blijkt uit ander onderzoek. Door de twee iconen van de stad meer in de schijnwerpers te zetten, kan de stad nog aantrekkelijker worden voor de strandtoerist.’

Het Vechtdal. © Lucia Klein

Aantrekkelijkste vakantiesteden en -gemeenten in 2023 (+ positie in 2022)

1. (1) Maastricht

2. (3) Middelburg

3. (6) Utrechtse Heuvelrug

4. (4) Amsterdam

5. (7) Den Haag

Punt van Reide. © Wim Schut

Onderzoek onder 109.000 volwassen Nederlanders sinds 2011

Het Steden & Streken Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Het onderzoek monitort de reputatie van de 100 grootste gemeenten en van alle Nederlandse streken en provincies. Sinds 2011 zijn 109.000 respondenten ondervraagd over de naamsbekendheid, waardering, binding, bezoekintentie, groeiverwachting en reputatie.  Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft dus geen opdrachtgever of andere belanghebbende.

Ook kunt u raadplegen: