Categorieën
Columns Humor Weer

HILDEGONDA: ‘ACHTER NOS-BUREAUS HEERST KLIMAATGEKTE!’

Mijn echtgenote Hildegonda herhaalt iedere keer weer: ‘Achter NOS-bureaus heerst klimaatgekte!’ Hildegonda laat zich beïnvloeden door vijf zussen en broers die op diverse locaties verblijven in mediterrane oorden.

De oudste zus Adelheid-Mariëtte appt vanaf Malta de temperatuur in de ochtend door. Die komt gedurende haar veertiendaags verblijf gemiddeld uit op 17 graden, terwijl de NOS die vaststelt op 18,5 graden. Als ik daar tegenover Hildegonda iets over zeg, word ik afgeblaft met haar uitspraak in de titel van dit artikel.

Henri, de tweede in de rij, vertelt Hildegonda telefonisch dat er geen hittegolf is op de Balearen. En de NOS beweert van wel op basis van internationaal erkende weerstations. Onder het avondeten leg ik dat aan Hildegonda voor en daarop loopt ze met het etensbord verontwaardigd weg richting bijkeuken.

De tweeling Augusta-Henriëtte en Jean-Michel verblijft in Zuid-Frankrijk en delen Hildegonda mede dat er op hun schitterend vakantieoord dagelijks fikse buien vallen. De door de NOS aangehaalde weerkaart toont herhaaldelijk motregen. Hildegonda wil er niet aan dat het gaat om een verschil in interpretatie en zegt weer ‘Achter de NOS-bureaus heerst klimaatgekte!’

Haar lievelingszus Germaine-Erica zit in Portugal en via de mail bericht zij over een tegenvallende zon en slechts een temperatuur van hoogstens 28 graden en dat al zeven dagen. Bij het horen van deze berichtgeving durf ik niets meer te zeggen, want Hildegonda’s familiefanatisme is geen voedingsbodem voor een goed gesprek.

Om Hildegonda een beetje te pesten zet ik onder het boodschappenbriefje voor de komende week: de NOS vertrouw ik door en door, ook vandaag en morgen: in weer en wind!

Wiebe Dooper